Leder: Vi har brug for en stærk højskole efter et uskønt forløb

Leder: Vi har brug for en stærk højskole efter et uskønt forløb
Bornholms Højskole. Foto: Berit Hvassum.
| ABONNENT | 13. MAJ 2020 • 13:17
Af:
tommy-kaas
| ABONNENT
13. MAJ 2020 • 13:17
"Høj faglighed og kvalitet, godt samvær og fællesskab i højsædet. Og ikke mindst gode muligheder for at dyrke og opleve kunst, natur, kultur i skønne omgivelser."

Det er ifølge den nye forstander på Bornholms Højskole, Niels Glahn, noget af opskriften på en succesfuld fremtid for højskolen med den dejlige beliggenhed nær Almindingen.

Der er gennem mange år skabt en kultur, man som ny forstander og bestyrelse har mulighed for at bygge videre på, men det er også en halvrådden kultur, der står allermest frisk i erindringen, som der skal laves helt og aldeles om på, hvis Bornholm også i fremtiden skal have et tilbud af denne art.

Det nytter ikke noget, at man på så forholdsvis lille et sted modarbejder hinanden. Vi bliver nødt til fortsat at betragte højskolen som et sted i krise, og i krisetid må man stå sammen og trække i samme retning. Det gælder i høj grad også for den bestyrelse, der er sat i verden for at understøtte stedet.

Højskolens forløb, som det har set ud på det seneste, er enormt uskønt. Nu tidligere formand Knud Andersen valgte at udsende en pressemeddelelse om, at resten af bestyrelsen havde udtrykt mistillid til ham, morgenen efter at han havde siddet i bestyrelsesmøde. Men det viste sig, at der slet ikke var tale om mistillid. Der var blot tale om, at bestyrelsen ønskede nogle oplysninger på bordet. Dem ønskede formanden tilsyneladende ikke at give, og så tog den tidligere amtsborgmester sit gode tøj og gik. I slipstrømmen valgte også forstanderen at forlade stedet, og også han valgte at sende en mail til pressen, hvor han blandt andet indikerede, at der var ugler i mosen i den nye bestyrelse.

Det var der ikke, viste det sig, da vi kradsede i overfladen.

Uskønt, simpelthen.

 
Vi bliver nødt til fortsat at
betragte højskolen som et
sted i krise, og i krisetid må
man stå sammen og trække
i samme retning

 

Så der venter formand Steen Colberg Jensen, resten af bestyrelsen og ikke mindst højskolens nye forstander et stort arbejde.

"Når du både skifter forstander og formand, så er det et meget stort arbejde, næsten grænsende til detektivarbejde at lave den der overlevering. Så vi har været nødt til at handle hurtigt", fortæller Steen Colberg Jensen i dagens avis om noget af det arbejde, der allerede har fundet sted. Foran ham venter en opgave, hvor økonomien har allerhøjeste prioritet.

Coronakrisen har nemlig også ramt højskolen, som i forvejen har været ude i tovene, når det handler om penge. Der er brug for en helt ny økonomisk styring – og så er der brug for, at der snart kommer nogle elever og skaber nyt liv på stedet.

Opgaven er vigtig – for højskolen og for Bornholm generelt. Højskoletraditionen er stærk og hviler så dejligt på Grundtvigs tanker om at oplyse folket og gøre den enkelte borger til en vidende og aktiv deltager i samfundet. Den slags vil vi gerne have meget mere af fremover.