Mandagens leder: Meter i elastikmål sikrer åbningskabalen

Mandagens leder: Meter i elastikmål sikrer åbningskabalen
To meter bliver til én meter. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. MAJ 2020 • 14:21
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
11. MAJ 2020 • 14:21
Mange har nok nysgerrigt bidt mærke i, at Sundhedsstyrelsen har slækket på hvilken afstand, der skal være mellem os i det offentlig rum, for at undgå smittespredning. Hvor det før var to meter, lyder anbefalingen nu, at bare én meter er nok i mange tilfælde.

Da grundskolerne jo samtidigt skal til at åbne for de større klasser, og restauranter og værtshuse også snart lukker gæster ind, er det jo en ændring, der falder meget belejligt. Den betyder for eksempel helt konkret, at de fleste skoler nu vil have plads til alle elever i en klasse i samme lokale.

Med andre ord: De klasselokaler, de yngste elever har lånt af de ældste, kan de nu levere tilbage i god ro og orden og med overholdelse af alle sikkerhedsråd.

Nu er det jo forhåbentligt ikke sådan, at afstandskravet mellem os er en elastik politikere og embedsmænd kan trække i for at få samfundet i gang igen? Vi må da håbe og tro, at der både var gode grunde til, at vi skulle holde to meters afstand, og at vi nu kan gå ned på en meter.

Sikkert er, det at virus ikke pludselig ”springer” kortere – så hvad er forklaringen?

Det er – desværre – faktisk meget svært at blive klog på. Mistanken melder sig, at der reelt er tale om, at der er brug for at sige én meter, hvor vi før sagde to – for at få åbningskabalen til at gå op.

For samtidigt med, at afstanden kan kortes ned, så anbefaler Sundhedsstyrelsen øget håndhygiejne. Det understreges, at det ligefrem er en væsentlig forudsætning ”at hygiejne bliver prioriteret endnu højere, end det allerede er blevet.”

 
Sikkert er, det at virus ikke
pludselig ”springer” kortere –
så hvad er forklaringen?

 

Det er noget snak. For myndighederne ved jo intet om, hvordan vi i dag vasker hænder. De ved ikke om der overhovedet kan skrues mere op for den håndhygiejne. Har nogen beklaget sig over, at vi ikke vasker hænder nok? Er der nogen form for dokumentation?

Mens eftertanken breder sig, er det også værd at notere sig en anden markering fra sundhedsmyndighederne. Den lyder: ”Samtidig understreger vi, at håndsprit i langt de fleste tilfælde er lige så effektivt som håndvask.”

Igen peger det direkte på at gøre modtagelsen af flere skoleelever mulig. For netop antallet af håndvaske var det helt store problem, da de yngste klasser åbnede. Der blev lejet skurvogne med ekstra håndvaske og indført alverdens arrangementer omkring vaskene.

Hvorfor lød det ikke dengang, at vi bare kunne bruge sprit?

Lad os hjælpe myndighederne. Det er ikke en nem opgave først at lukke ned med mange advarsler – og så skulle demontere disse advarsler for at få os til at turde åbne igen.

Brug din sunde fornuft – også når myndighederne vrøvler og snubler i fortidens logik. Det gode er, at vi gik sammen om at passe på hinanden, da vi skulle lukke samfundet. Nu går vi sammen om at passe på hinanden, mens vi åbner.

Så enkelt er det.