Rapport: Galløkken har større værdi end omstridt areal ved Kanondalen

Rapport: Galløkken har større værdi end omstridt areal ved Kanondalen
Galløkken har større rekreativ værdi end det grønne område ved Kanondalen, som Rønne Havn gerne vil overtage, lyder det i en rapport om miljøkonsekvenserne ved havnens planer. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 7. MAJ 2020 • 22:04
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
7. MAJ 2020 • 22:04
RØNNE

Det har været en kamp på ord, når tilhængere og kritikere af Rønne Havns ønske om at etablere et nyt oplagsareal ved Kanondalen har debatteret værdien af det grønne areal, som havnen ønsker at inddrage til offshore-aktiviteter. Tilhængere af projektet har kaldt området en tidligere lossepladsgrund, mens kritikere har kaldt det et rekreativt areal. Ifølge en rapport om miljøkonsekvenserne ved havnens projekt er det et rekreativt, bynært, grønt areal. Alligevel vil det kun påvirke de rekreative interesser moderat, hvis havnen får lov til at overtage området, skriver den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der har udarbejdet rapporten.

Forklaringen er, at områdets rekreative værdi ifølge rapporten er lav set i forhold til de øvrige nærliggende rekreative arealer, og at området udgør en mindre del af det samlede rekreative areal omkring Rønne by.

For enkelte borgere kan inddragelsen af det rekreative areal dog opleves som væsentlig, hvis de benytter de rekreative muligheder i og omkring området, skriver Niras.

Slut med sankthans

Selvom arealet siden dets etablering har ligget hen som naturareal, bærer det ifølge miljøkonsekvensrapporten fra Niras tydeligt præg af, at det er et opfyldt areal, som ikke er en del af det oprindelige landskab i området. Det vil sige Galløkkens sammenhængende, fredede areal med park, skov og strand, som har fine landskabelige værdier og høj rekreativ værdi.

Af rapporten fremgår det, at folk hovedsageligt bruger arealet til hundeluftning og som adgangsareal til stranden ved Galløkken via velbenyttede stisystemer, som leder gennem området. De muligheder forsvinder helt, hvis arealet bliver inddraget til havneformål, da der ikke længere vil være adgang til området. Det samme gælder sankthansfester, cirkusforestillinger, kælketure og andre rekreative aktiviteter.

Derudover kan de øvrige aktiviteter i nærområdet forsætte uændret, og der vil stadig være adgang fra byen ud til Galløkken og stranden neden for kystskrænten via stier uden for projektområdet. Ifølge rapporten er stien oven for kystskrænten på Galløkken allerede den mest benyttede sti til stranden.

Moderat påvirkning

Hvis kommunalbestyrelsen giver Rønne Havn tilladelse til at inddrage arealet, skifter det karakter til havneområde. Det betyder, at der vil komme noget arbejdsstøj, som kan være hørbar i de nærliggende rekreative områder, fremgår det af rapporten.

I anlægsfasen vil man kunne høre støjen på rekreative arealer samt ved vandrerhjemmet og campingpladsen. Efter planen foregår arbejdet i løbet af fem måneder i vinterhalvåret, hvorfor Niras vurderer, at der ikke vil være tale om en større gene. I den efterfølgende daglige drift vil de gældende støjgrænser kunne overholdes hele døgnet.

For at skærme for indblikket til det nye oplagsareal fra den nye badestrand bevares et grønt areal bevokset med træer og buske på 50 meter mellem stranden og projektområdet. På samme areal giver et lokalplanforslag mulighed for etablering af blandt andet kiosk- og toiletbygninger, sauna og cykelparkering, hvilket vurderes at bidrage positivt til den rekreative udnyttelse af området.

På baggrund af den forventede støjpåvirkning og lokalplanforslagets muligheder for at tilføre rekreativ værdi til strandområdet, vurderer Niras, at de rekreative påvirkninger samlet set vil være moderate.