Lea Wermelin forbyder fangst af truede sommerfugle

Lea Wermelin forbyder fangst af truede sommerfugle
Miljøminister Lea Wermelin. Pressefoto
| 7. MAJ 2020 • 06:13
Af:
ritzau

7. MAJ 2020 • 06:13
Det bliver nu ulovligt at indfange truede danske sommerfugle i naturen.

En ny bekendtgørelse sætter en stopper for indsamling af 33 truede arter af dagsommerfugle. En stor del af Danmarks sommerfugle er i tilbagegang, og flere arter er helt forsvundet, påpeger miljøminister Lea Wermelin (S).

– Vi står i en naturkrise, og rigtig mange arter er i tilbagegang. Det gælder også sommerfugle. Mange arter er i risiko for helt at forsvinde herhjemme, siger Lea Wermelin.

Hun tilføjer, at årtiers tilbagegang selvfølgelig ikke vendes med forbuddet, der indføres efter samråd med WWF Verdensnaturfonden.

– Den største trussel mod danske sommerfugle er, at levesteder forringes eller forsvinder, så der skal meget mere til.

– Derfor skal det også ses i sammenhæng med, at vi er ved at indføre forbud mod, at der sprøjtes og pløjes på nogle af de enge, som kan være vigtige levesteder for sommerfugle og andre arter - paragraf 3-områder, siger Lea Wermelin.

Indgrebet kommer efter en ekspertvurdering fra Aarhus Universitet. Her har forskere vurderet, hvilke arter der får gavn af et forbud mod indfangning.

Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet støtter et forbud.
 

Fakta

Et nyt forbud mod at indsamle sommerfugle, der er kategoriseret som sårbare eller truede, træder i kraft i løbet af sommeren.

* I alt 33 arter af truede sommerfugle bliver omfattet af det nye forbud mod indfangning til private samlinger.

* Det bliver fra i sommer forbudt at dræbe, handle, overdrage, opbevare, konservere, transportere og udstille sommerfugle, der er samlet i strid med forbuddet.

* Visse museer, offentlige myndigheder og institutioner er dog undtaget fra forbuddet.

* For eksisterende sommerfuglesamlinger, der indeholder en eller flere af de 33 sommerfuglearter, skal ejeren kunne godtgøre, at sommerfuglene er indfanget før forbuddet.

* På den seneste opdatering af "rødlisten" over truede planter og dyr regnes 47 procent af de vurderede arter af dagsommerfugle som rødlistede.

* Det vil sige, at de enten er regionalt uddøde, truede, eller at det ikke har været muligt at skaffe tilstrækkelige data om arten.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, WWF Verdensnaturfonden.