Enige ejendomsmæglere med overraskende melding

Enige ejendomsmæglere med overraskende melding
Til arkiv.
| ABONNENT | 4. MAJ 2020 • 07:28
Af:
laust jordal
| ABONNENT
4. MAJ 2020 • 07:28
Selvom coronakrisen er over os, og en økonomisk krise lurer, så er der overraskende godt gang i boligsalget på Bornholm. Det siger et udpluk af Bornholms ejendomsmæglere, som Bornholms Tidende har ringet til. Efter en kort periode lige omkring den 12. marts, hvor mange bolighandlende fik aflyst deres fremvisninger og satte deres salg på pause, er interessen for at købe bolig på Bornholm kommet stærkt tilbage. Det fortæller blandt andre Martin Kok-Hansen fra Danbolig Bornholm.

– Der er stadig mange købere ude i markedet, som gerne vil finde noget på Bornholm. Det gælder både helårshuse og sommerhuse. Især sommerhusene er i rimeligt høj kurs i øjeblikket. Men også byhuse og generelt ejendomme over hele øen. Det, vi har, bliver solgt rimeligt hurtigt, siger ejendomsmægleren.

– Vi havde lige en enkelt uge, hvor aktiviteten var nede. Folk fik sig en ordentlig forskrækkelse, da landet lukkede ned, og vi fik aflyst en masse fremvisninger. Der var folk lige lidt afventende i en uges tid, og så begyndte det faktisk kort efter at gå opad igen, siger Martin Kok-Hansen.

– Så på trods af coronakrisen har vi faktisk ikke mærket nogen forskel i forhold til sidste år, som var et rekordår for ejendomsmæglerne. I Danbolig laver vi ugeopgørelser, hvor vi kan se handlen fra uge til uge, og i sidste uge solgte vi otte ejendomme. I gennemsnittet sælger vi 340 boliger om året, hvilket rundt regnet giver et gennemsnit på seks ejendomme per uge. Det er det, vi skal sælge, hvis skal holde samme gennemsnit som sidste år, og lige nu ligger vi på otte, så det er godt halvanden gang bedre i forhold til rekorden, siger Martin Kok-Hansen.


Havde forventet nedgang

Hos Rønne Ejendomshandel kan Steffen Lorentzen også berette om godt gang i salget på trods af coronakrisen.

– Jeg havde nok forventet en nedgang, eller at det nærmest ville stå stille, men sådan har det bestemt ikke været. Vi har ikke fået lavet en statistik på det endnu, men jeg har bemærket, at der har været mange kunder og fremvisninger, og vi har solgt en del ejendomme, så jeg synes, det går overraskende godt med boligsalget. Til gengæld er vi gået glip af et par salg af nogle erhvervsejendomme, som vi ville have fået solgt, hvis ikke coronakrisen havde ramt os, fortæller Steffen Lorentzen, og fortsætter:

– Vi har en del oversøiske og udenlandske kunder, som vi skulle have arbejdet med. Vi havde for eksempel et hotel, som vi var ved at få solgt til et hold tyskere lige inden krisen satte ind og de har altså ikke kunnet komme frem. Så vi har ikke fået den store saltvandsindsprøjtning, som vi plejer at få om foråret, når vi sælger erhvervsejendomme. Men på bolig- og sommerhussiden føles det som om, det har været nogenlunde det samme, siger Steffen Lorentzen.


Ejendomsmægler Anne Mette Safft melder ligeledes om et uændret salg. Hun og de to andre ejendomsmæglere fortæller stort set det samme: Der er godt gang i boligsalget på alle typer boliger i alle prislejer. Særligt byhuse, villaer, et-planshuse og mindre landejendomme oplever stor interesse. Kunderne er både børnefamilier, tilflyttere og ældre mennesker, der gerne vil sælge deres store huse for at finde noget mindre. Den største interesse ligger dog klart på sommerhus- og fritidsboligmarkedet.

– Jeg oplever, at jeg har lige så mange, der er interessede i at købe sommerhuse som sidste år, men desværre er der alt for få sælgere. Det sidste sommerhus vi solgte nåede ikke engang at komme på nettet. Jeg havde en køber, som jeg bare kunne ringe til, og som kom ud og kiggede. Så det blev solgt til køberkartotek. Vi kunne sagtens sælge meget mere, hvis folk ville sætte deres sommerhuse til salg,. Jeg er bange for, at salget snart vil gå i stå, hvis ikke der kommer noget mere på markedet, siger Anne Mette Safft.


Sælgere søges

Martin Kok-Hansen tror også, at hvis der ikke snart begynder at komme flere sælgere af både sommerhuse og helårsboliger, så går hjulene i stå. Men han forstår godt, at mange sælgere måske vil have tendens til at have bekymringer i forhold til at sælge under coronakrisen.

– Der var nogle kunder, som var i gang med at sælge deres boliger lige før krisen ramte, men aflyste deres salgsvurderinger. De er stadig lidt forsigtige og tilbageholdende, fordi de er bekymrede for at skulle have fremmede mennesker i deres hus og sådan noget. Og det kan jeg godt forstå. Men jeg tror, nogle af dem nu begynder at blive lidt mere optimistiske og gerne vil videre med deres salgsplaner. Jeg tror, der kommer gang i salget lige pludselig, siger Martin Kok-Hansen.

Hos Danbolig kan man som nævnt se, at boligsalget i år er uændret i forhold til samme tid i 2019. Til gengæld laver ejendomsmægleren anslået 10 procent færre salgsvurderinger i forhold til sidste år, hvilket også peger på nogle kommende måneder uden så meget gang i forretningen.

– Vi har rigtig mange sager i gennem forretningen, så et fald på 10 procent i vurderingerne er en ret stor mængde ejendomme for os, siger Martin Kok-Hansen.

Det er vigtigt, at folk ikke lader sig skræmme for meget af coronakrisen, lyder det fra ejendomsmæglerne. Hvis markedet bliver slået af pessimisme, kan det skabe en slags bolig-gridlock: Hvis ikke, der er nok, der tør sætte deres hus til salg, så er der heller ikke nogen, der kan købe dem. Der er ingen, der ønsker at være hjemløs, så hvis folk ikke kan købe et nyt hus, tør de heller ikke sætte deres eget hus til salg. Og sådan bider slangen sig selv i halen. Hvis ikke der snart kommer flere ejendomme på markedet, spår ejendomsmæglerne en stille sommer.

– Normalt plejer vi at få en masse nye ejendomme ind på den her tid af året. Men lige nu ser det ud som om, at varelaget på hylderne bliver mindre og mindre. Derfor ser det ud til, at salget til sommer ikke bliver lige så godt, som det gjorde samme tid sidste år, hvis ikke der sker noget, siger Anne Mette Safft.

Hun har normalt til hver en tid 40-50 boliger til salg. Lige nu er tallet 28.

Steffen Lorentzen stemmer i:

– Når der kommer sådan en krise, så er det meget normalt, at man lige sætter sig ned og overvejer situationen, og ser på, hvad det er, man har, og hvad der er op og ned. Derfor kan jeg godt frygte, at der ikke kommer så meget til salg lige nu. Men inden så længe begynder vi at blive lidt mere positive, når samfundet langsomt åbner, og vi ser, at vi klarede den. Så begynder salget at komme igen, siger Steffen Lorentzen.

– Jeg er optimist, så jeg håber, at vi kun skal igennem en lille stagnation her i sommerferien, og at der så kommer gang i den igen til efteråret. Det er ikke noget, jeg tør lægge hovedet på blokken for, men mit håb er, at det bliver sådan, siger ejendomsmægleren fra Rønne Ejendomshandel.