En rekonstruktion af Natur Bornholm kan blive nødvendig

En rekonstruktion af Natur Bornholm kan blive nødvendig
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 29. APR 2020 • 05:50
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
29. APR 2020 • 05:50
– Vi skal tjene fire millioner kroner om året for at holde maskinen kørende, siger Peter Haase fra NaturBornholm.

Det ved han med sikkerhed, for 75-80 procent af driften på oplevelsecenteret i Aakirkeby er egenfinansieret.

NaturBornholm åbner normalt sæsonen den 1. april, og gæsterne begynder at strømme til. Men sådan har det ikke været i år. Centret er lukket, og dinosaurerne skuer dag efter dag ud over mennesketomme sale.

Allerede nu kan direktøren se, at der mangler flere hundrede tusind i kassen:

– Sidste år i april havde vi 4.700 gæster i alt – heraf 820 lejrskoleelever – og en indtægt på 355.000 kr. Lejrskolerne boomer i maj, og udgør over halvdelen af vores indtægter. Der skulle vi tjene 485.000 kr. Det løber op, siger Peter Haase.

Måske ryger opsparingen

Nedlukningen tvinger ham til at tænke i scenarier.

– Jeg kan ikke lide den der økonomi-snak, for der er så mange hvis’er. Men jeg kan sige: Vi tjener normalt fire mio. på salg af billetter om året. Vi har et budget på mellem fem og seks mio. kroner. Det når vi ikke i år.

Peter Haase har åbnet kassen og undersøgt, hvad der ligger på kistebunden.

– Egenkapitalen er på 1,3 mio. kroner, og derudover har vi lagt 700.000 kr. til side til nye udstillinger. Hvis vi skal ud at søge 10 mio. hos de store fonde, er det fedt at have noget at starte med selv, siger han.

Det var inden corona. Nu kigger han på opsparingen med et bekymret blik.

– Det kan i værste fald blive nødvendigt at trække på de 700.000 kr. siger han og tilføjer:

– Men lad os endelig håbe, at det ikke bliver nødvendigt!

Jubilæum aflyst

Den største bekymring går på de ansatte. Den 1. april sendte Peter Haase ni medarbejdere hjem. Han ved ikke hvornår eller om de overhovedet kan komme tilbage til deres sommerjob på oplevelsescenteret i år.

– Mit mål med NaturBronholm har altid været at fortælle om Bornholms natur. Men vi er her jo også for at holde den her ø kørende med nogle arbejdspladser, siger Peter Haase.

Faktum er at han ikke har noget at sige til de hjemsendte medarbejdere, før der kommer en klar udmelding fra statsministeren.

– Der er så mange ting der er usikre lige nu. Hvis vi får lov til at åbne 1. juni kalder jeg jo folk på arbejde. Men det betyder, at jeg ikke ved, hvor meget jeg får i lønkompensation.

– Når vi så får lov til at åbne, så aner vi jo ikke hvordan situationen ser ud. Hvor mange der kommer. Og vi skal jo tjene penge hjem til at kunne lønne folk i efteråret og de sæsonansatte og en lille håndfuld, som er ansat om vinteren. De penge skal vi jo også tjene hjem. Ellers går vi rabundus, siger Peter Haase, der har måttet aflyse den planlagte fest i anledning af NaturBornholms 20-årsjubilæum den 16. maj.

Direktøren overvejer også at spare på de guidede vandreture og de tilbagevendende publikumsaktiviteter indendøre med naturvejlederne.

Rekonstruktion kan blive nødvendig

Peter Haase vil dog helst ikke ind på det værst tænkelige, nemlig at NaturBornholm risikerer at lukke.

– En rekonstruktion kan blive nødvendig. Det kan man sagtens forestille sig: En periode på et år eller to, hvor vi desværre må sige farvel til flere.

Frem fra uvisheden ser Peter Haase især to scenarier tone frem, og det er han ikke alene om.

– Situationen er i virkeligheden den samme  for os som for mange andre små virksomheder: Vi ved ikke, hvor vi er, og vi kan ikke rigtig agere. Lige nu sidder vi bare og venter.

Mange virksomheder og institutioner har allerede været tvunget til at skære ned på personalet, fordi indtjeningen ikke er blevet som forventet.

Men så er der det andet scenarie, siger Peter Haase:

– Nu begynder de at snakke om, at der bliver mere tryk på sommerhusene og udlejningen, at folk rejser ikke til udlandet. Der er så mange usikre faktorer. Vi kan tale det op, vi kan tale det ned, og jeg vil helst ikke tale det ned i det sorteste. Men i virkeligheden: Vi aner det ikke.


 

Bekymringsbrev:
Hjælpepakker er langt fra tilstrækkelige


 

NaturBornholm er et af 16 videnspædagogiske centre i Danmark, som modtager offentlig støtte. Andre er Planetariet og Experimentariet i København, og Middelaldercenteret i Østerlars er også en del af sammenslutningen. De 16 centre får tilsammen 16 mio kr i årlig driftsstøtte fra Undervisningsministeriet. Men støtten udbetales kun, når centrene er i drift.

Nedlukningen har derfor fået de 16 centre til at gå sammen om at sende et bekymringsbrev til statsminister Mette Frederiksen, erhvervsminister Simon Kollerup, undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og kulturminister Joy Mogensen.

I brevet beskrives centrenes sårbarhed i forhold til de økonomiske konsekvenser af nedlukningen:

“Vi er glade for de nuværende hjælpepakker, men de er desværre langt fra tilstrækkelige til at sikre centrenes overlevelse“, hedder det blandt andet  i brevet, der blev sendt till ministrene den 16. april.

Vi kan meget vel blive konkurstruet

Centrene opfordrer politikerne til at styrke de eksisterende hjælpepakker med følgende tiltag:

Kompensation af indtægtstab.

Kompensation af faste omkostninger.

samt adgang til rentefri likviditetsstyrkende lån.

En snarligt forestående genåbning er nemlig ingen garanti for, at sæson 2020 kommer til at ligne en almindelig sæson, forklarer de 16 direktører.

“Vi forventer en markant ændret publikumsadfærd og forsigtighed, der rækker helt frem til årets udgang, hvilket vil påvirke centrenes indtægter i lang tid efter COVID-19 pandemiens ophør“, hedder det blandt andet i brevet, som også er sendt til borgmester Winni Grosbøll og kommunaldirektør Johannes Nilsson.

I følgebrevet skriver Peter Haase blandt andet:

“Der er ingen tvivl om, at den største udfordring vil være, at vi i perioden efter genåbning vil have svært ved at indhente det tabte (...). Og vi kan meget vel risikere at være konkurstruet, hvis vi ikke løbende kan tilpasse os den virkelighed, som vi kommer til at møde“.