Nu sætter de en rede op – og krydser fingre: Et storkepar er set parre sig

Nu sætter de en rede op – og krydser fingre: Et storkepar er set parre sig
Gitte Sonne Bill efter veludført redebygning. Foto: Elisabeth Krogh
| ABONNENT | 27. APR 2020 • 09:28
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
27. APR 2020 • 09:28
I et boligprogram for mennesker ville det være en ren femmer – den bolig, som frivillige fra blandt andet Dansk Ornitologisk Forening Bornholm i weekenden har bygget.

Udsigten er nemlig betagende til alle sider, byggematerialerne er i top og indretningen er luksuøs og gennemført.

Boligen er dog ikke tiltænkt mennesker, men et par af de storke, der i den seneste tid er blevet observeret i og omkring Aakirkeby.

Klaus Hermansen og David Nestved fra DOF Bornholm var to af de frivillige redebyggere, der lørdag havde sat hinanden stævne på en smukt beliggende landejendom mellem Udkæret og det kommende naturgenopretningsprojekt Ekkodalens moser.

Dagens program var at flette og gøre klar til opsætning af en storkerede.

– Det startede egentlig med, at der var et læserbrev i avisen, som opfordrede til at få sat en storkerede op. Det har vi reflekteret over, og i samme periode er to storke så blevet observeret på taget af Aa Kirke og set parre sig andetsteds i området. Så sent som i dag har min kone Hanne Tøttrup set seks storke, fortæller David Nestved, mens fuglefolkene lørdag havde travlt med at få reden gjort klar.

Organiseret på en aften

I eftermiddag sættes reden nemlig op på ejendommen i nærheden af Udkæret.

Flere fugleinteresserede blev i sidste uge enige om, at det var nu, der skulle handles, og fik aftalt, at de ville få sat en rede op.

– Det hele blev organiseret på en enkelt aften, fortæller David Nestved.

Selve flettearbejdet stod Gitte Sonne Bill for.

–  Pileflet er min hobby og jeg blev spurgt af Anette Sonne om jeg ville hjælpe. Pilen her kommer fra en mark ved Aarsdale, fortæller Gitte Sonne Bill, mens hun havde travlt med at flette pilegrene ind i den tunge runde jernkonstruktionm, der udgør redens skelet.

–  Vi har researchet på, hvordan man bygger en rede. Der er trådnet i bunden, så vandet kan løbe fra, og så bliver reden foret med halm, fortæller hun.

Redebyggerprojektet blev stablet på benene og gjort muligt i rekordfart, da fuglefolkene kun har mødt stor opbakning til ideen fra alle sider.

– Smed Michael Larsen, som til daglig arbejder hos Jensen, har smedet selve konstruktionen. Østerlars Savværk har sponsoreret bjælken, Bornholms Produkthandel  jernet, Bygma sponsorerer kranen, der skal hejse reden op og som prikken over i’et sponsorerer Thor Kure biodynamisk halm, griner David Nestved. Resten af arbejdet gøres af de frivillige fugleinteresserede.

Hvordan ved I, hvordan sådan en storkerede skal bygges?

– Vi har researchet – blandt andet i DOFs storkegruppe.


Helt rigtig beliggenhed

Hvorfor er det lige her storkereden skal være?

–  Det er et godt sted. Storkene skal samle 500 kg føde på en sæson, f.eks mus, fugleunger eller padder, og med Udkæret, markerne heromkring, og senere genopretningen af Ekkodalens moser, er der en god mængde af både insekter og padder, så området er helt rigtigt for storke. Vi spurgte beboerne her, og de sagde ja til at få en storkerede på taget, fortæller David Nestved.

Storkereden kommer op i næsten syv meters højde, fortæller Klaus Hermansen.

Kan den nå at blive taget i brug i år?

– Vi er sent på den i for hold til, at storkene kan nå at tage den i brug. Et storkepar er jo set parre sig, så vi kan håbe, men jeg er ikke storkespecialist. Men nu får vi et pragtfuldt naturgenopretningsprojekt her i nærheden, så vi ser potentiale for at storke etablerer sig her, siger David Nestved.

Skulle miraklet ske, at et storkepar får øje på den nyopførte pragtbolig og flytter ind, får et storkepar typisk 2-4 unger.

Storke kan selv bygge deres reder, selv om det er et imponerende bygningsarbejde, der skal til.

–  Men storke er lidt dovne, så de flytter gerne ind i en færdig rede, fortæller David Nestved.

Reden sættes op mandag af Bygma og frivillige.

Over 100 år siden sidst

De to storke blev set i sidste uge, siddende på hver sit tårn på Aa Kirke. Det er 100 år siden, at storke ynglede på Bornholm. Dengang sad de ifølge David Nestved også på kirkens tårne.

15 storke var på Bornholm i påsken. En stor flok landede i Aakirkeby

I løbet af påskedagene er omkring halvdelen draget videre nordpå, men seks-otte individer, der ikke er ringmærkede og måske er polske, er blevet tilbage. Det fortalte Jess Frederiksen, der er formand for foreningen storkene.dk for to uger siden.

Han opfordrede til, at der skulle handles hurtigt, hvis man ville gøre sig forhåbninger om at beholde et storkepar her på øen.

De sidst kendte ynglende storkepar på Bornholm var i 1890. Det fremgår af tidsskriftet Bornholms Fugle fra 1932. Siden dengang har der såvidt vides ikke været et storkepar, der har ynglet på Bornholm.