Anne Eva Madsen i Gaden på Christiansø med sine nye trillebør. Foto: Louise Margrethe Pescettini

Specialbygget til Christiansø: Her er postens nye trillebør

Til november har Anne Eva Madsen været postbud på Christiansø i 20 år. Dermed er hun altså nu lige knap halvvejs til at kunne blive indstillet til Dronningens Fortjenstmedalje i sølv for en lang og tro indsats.

Om hun når at opfylde kriterierne for det, ved vi ikke endnu, men det kan med ret stor sandsynlighed konstateres, at hun inden da for længst vil have opslidt sit helt nye tjenstlige transportmiddel, nemlig den fine trillebør, som postetaten har stillet til hendes rådighed.

Postnord, hedder hendes arbejdsplads i disse tider, og den trillebør, hun netop har indviet, er hendes tredje i rollen som postbud.

De to første er bukket under for Østersøens salte vinde og blev så rustne, ligesom hjulene blev så ”trætte”, at det kaldte på en udskiftning, oplyser postbuddet.

– Men den har været længe undervejs, fortæller hun med grin i telefonen fra Christiansø om trillebøren.

– I Rønne kender de godt mine arbejdsforhold, så det var mere ovre, de blev overraskede over, at jeg render rundt med en trillebør, haha.

I første omgang henvendte Anne Eva Madsen sig i efteråret til distributionschef Kim Nielsen i Rønne, som videresendte anmodningen i systemet, hvor der så blev arbejdet videre med sagen, og hvor man altså besluttede, at etatens yderste forpost selvfølgelig skulle tildeles arbejdsredskaber som sig hør og trillebør.

Er der andre end dig i postvæsenet, der benytter en trillebør til udbringning af post?

– Det tror jeg ikke, for de blev meget overraskede over rekvisitionen, siger Anne Eva Madsen og konstaterer, at den nye trillebør til forskel fra den gamle røde er bygget op om farven blå.

– Den gamle var bare en almindelig trillebør, som vi satte nogle røde klistermærker på, men den nye har jo fået blåt stel og blåt hjul, så man må sige, den er blevet opgraderet, ler postbuddet og tilføjer:

– Jeg står godt nok selv i rødt tøj på billederne, som du kan se, selv om uniformerne ellers er blevet blå. Men det er jo et museum herovre, så man kan sige, at jeg går i museumstøj.

Det må dog betegnes som en beskeden udlægning af egen funktion, for netop det, at hun bringer breve og pakker rundt til de små øers beboere, vidner jo om, at det er et fuldt funktionsdygtigt samfund, vi har gøre med derude i Østersøen 18 kilometer fra Bornholm.

Den gamle trillebør så efterhånden godt og vel udtjent ud. Foto: Louise Margrethe Pescettini

Har du overhovedet en blå jakke?

– Nej, det har jeg faktisk ikke. Så jeg fortsætter i den røde, så længe jeg får lov. Men jeg er glad for, at jeg har fået en ny trillebør her til foråret, og vi får faktisk også mange pakker herovre i de her dage. På grund af coronakrisen rejser øboerne ikke så meget, så i stedet bestiller de ting på nettet, som de ville have købt, når de var i land, siger Anne Eva Madsen.

Hun benytter dagligt trillebøren, når hun er ude med post, og der er pakker iblandt, som hun ikke kan have i sin posttaske. Trillebøren er også perfekt i forhold til, at broen mellem Christiansø og Frederiksø ikke er særlig bred, men altså snildt rummer Postnord-trillebøren.

Trillebøren er da i øvrigt interessant nok til, at Postnords interne postblad har henvendt sig til postbuddet for at få historien om den.

Og nu kan man vel så regne med, at den vil holde i cirka 10 år?

– Ja, nu må vi se, det ku’ da være fint, siger Anne Eva Madsen.

Hun holder dagligt åbent i posthuset i Gaden på Christiansø klokken 10.30-12. Posten ankommer om formiddagen med – naturligvis – Postbåden Peter fra Gudhjem, og vel ankommet bringer havnefoged John Anker Nielsen postsækken op til postkontoret.

– Men den post, der skal herfra, går jeg selv ned og afleverer til postbåden, som normalt sejler tilbage ved 13-tiden. I hvert fald om vinteren, det kan være lidt anderledes i løbet af sommeren, siger Anne Eva Madsen.