Arkivfoto: Berit Hvassum

Metalformand om udviklingen hos Almeborg: Det vigtigste er at bevare industrien

– Vi må bare sige, at det er bedre, at virksomhederne fortsætter, end at de drejer nøglen om. Den her force majeure-paragraf skal sikre, at vi stadig har virksomhederne, når det her er overstået.

Det siger Klaus Holm, formand for Metal Bornholm, i en kommentar til hjemsendelser af medarbejdere på Ole Almeborg A/S i Hasle.

– Vi havde gerne set, at vores virksomheder bruger de andre hjemsendelsesmuligheder med lønkompensation. Det er der nogle virksomheder, som har gjort, men det er typisk dem, der kan se lys for enden af tunnellen. Men vi har også virksomheder, der har hjemsendt medarbejdere med lønkompensation, men som har måttet opsige ordningen, fordi den var for dyr for virksomheden, siger Klaus Holm.

– Det er bedre, at virksomheden overlever i stedet for, at det kører helt ud til kanten, siger metalformanden.

Force majeure-paragraffen i overenskomsten giver virksomhederne mulighed for i tilfælde som den nuværende coronakrise at hjemsende folk uden løn i op til seks måneder, når virksomhedens drift standser helt eller delvist. Virksomheden må i periode ikke ansætte andre end dem, de har sendt hjem. Men de hjemsendte må godt tage arbejde et andet sted. Medarbejderne kan få dagpenge med det samme, og hvis virksomheden ikke forventer at gøre brug af de ansatte inden for seks måneder, har de krav på at få deres fratrædelsesgodtgørelse.

– Det er en forbasket situation. Jeg var ude at se Almeborgs fine produkter, de skulle have ud på messer. Men jeg er optimist og måske vil der om to-tre år skulle bruges flere folk, fordi der er flere, der bruger pallevogne fra Almeborg, og tøjet skal vaskes noget mere, så man også skal bruge flere produkter fra Jensen Denmark, slutter Klaus Holm.

112

Metal Bornholm har dags dato 112 ledige i A-kassen, oplyser Metal-formand Klaus Holm.

Det normale leje i de seneste år har været 20-30 ledige.