Christa Lodahl efterlyser en mulighed for at planlægge mere langsigtet. Foto: Berit Hvassum

Erhvervschef: Der er brug for en langsigtet ordning

Bornholms Regionskommune har et erklæret mål om at komme op på 42.000 beboere på Bornholm i 2028, og det er en af de opgaver, som Business Center Bornholms Tilflytterservice skal løfte. Og en mulighed for at kunne planlægge strategisk flere år frem er noget af det, som erhvervschef hos BCB Christa Lodahl efterlyser.

– Uden at få nogle bevillinger af mere permanent karakter, kan det være rigtig svært for os at nå i mål med den her ambition, hvis ikke vi gør det ud fra en mere langsigtet vinkel. Mange af de lavthængende frugter har vi plukket. De, der er nemme at få herover, har vi rigtig godt fat i. Det er de svære ting, som vi skal have gang i, og der er det rigtig vigtigt, at vi kan tænke mere langsigtet og ikke bare fra år til år. Vi skal kunne søsætte nogle initiativer for eksempel her 2020, som vi først kommer til at se resultaterne af i for eksempel 2023 eller 2024. Vi kan se, at det er til den tid, at vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft herovre. Bornholm skal være synlig på folks radar, og det tager bare lang tid at opbygge et image, siger Christa Lodahl til Bornholms Tidende.

En ny analyse foretaget af Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) på vegne Business Center Bornholm (BCB) viser, at tiltaget Tilflytterservice, har en positiv virkning på tilflytningen på Bornholm.

Og tilflytterkonsulent Rune Holm er enig med erhvervschefen i, at der er behov for at sikre nogle faste bevillinger længere ud i fremtiden.

– Mange af de tilflyttere vi arbejder med, er nogle, vi har haft fat i gennem en flerårig indsats. Nogle af dem, der kommer nu, er nogen jeg har været i kontakt med i 2016 og 2017, som har skulle bruge tid til at beslutte sig og finde muligheder for bolig og arbejde. Det er en lang modningsproces, siger Rune Holm.

– Det giver noget usikkerhed, at vi ikke kan tænke flere år frem. Hvis vi for eksempel mister vores bevilling fra januar næste år, så taber vi alle de tilflyttere som vi er i gang med og har i pipeline, siger tilflytterkonsulenten.