Borgmester Winni Grosbøll synes, at tilflytterordningen er et fremragende initiativ, men er ikke klar til at sikre flerårige bevillinger til projektet. Foto: Berit Hvassum

Borgmesteren ville gerne give Tilflytterservice flere års sikkerhed – men…

Borgmester Winni Grosbøll er glad for BCB Tilflytterservice og de resultater, servicen har kunnet påvise i en ny analyse fra CRT i Nexø. Hun ville gerne kunne bevilge ressourcer til Tilflytterservice for flere år frem, men forklarer, at det ikke kan lade sig gøre, fordi bevillingerne skal behandles ved budgetforhandlingerne fra år til år.

– Jeg havde da ikke noget i mod at kunne lave mere stabile og blivende aftaler, men sådan er det bare at drive en kommune. Det er nu engang sådan, at den kommunale økonomi går fra år til år, og alle bevillinger skal genforhandles ved budgetforhandlingerne hvert år, hvor tingene skal gå op i en højere enhed. Der vil altid være den risiko, at man politisk kan gå ind og lave tingene om. Det er bare de vilkår, man arbejder under, når man er offentligt finansieret fra et kommunalt budget, siger borgmesteren.

– Det er jo ikke noget nyt, at Tilflytterservice har efterspurgt flerårsbevillinger i alle årene, og det kan jeg da sagtens forstå. Men sådan her er det for alle kommunale bevillinger der gives. Det er ikke anderledes end vores kommunale virksomheder, der også kan opleve at blive beskåret år for år. Det er et præmissen, og det skal vi så bare arbejde med at få det aller bedste ud af. Det synes jeg også, vi har gjort ind til nu, fortæller Winni Grosbøll.

I budgetforhandlingenre 2019 valgte kommunalbestyrelsen at beskære Tilflytterservice i 2020 med 100.000 kroner i forhold til året før. Det betød blandt andet, at tilflytterkonsulent Rune Holm blev ramt på sit rejsebudget.

– Vi er ikke en kommune der svømmer i penge, og der er rigtig mange initiativer, der skal dækkes. Der er også rigtig mange initiativer, der får lavet rapporter, hvor det viser, at de er sig selv værd mange gange. Al ære og respekt for det, men det er bare en politisk sag, at man prioriterer blandt de forskellige projekter. Jeg synes Tilflytterservice er et fremragende initiativ, og det er også derfor, at vi har givet det en offentlig bevilling i flere år efterhånden, siger borgmester Winni Grosbøll.

Men det lyder altså ikke som om, du er klar til at give tilflytterservice den helt store pose penge til at kunne se ud i en flerårig horisont?

–Det er bare vilkårene, man arbejder under, når man er offentligt finansieret. Det synes jeg sådan set, at vi har fået noget godt ud af ind til nu, så det tænker jeg også, vi kan få resten af vejen. Om jeg er parat til at lægge en større bevilling nu, det tænker jeg, at vi venter med at snakke om til budgetforhandlingerne begynder at nærme sig. Det kommer også an på, hvordan den samlede økonomi ser ud, siger Winni Grosbøll.

Venstre: Vi er åbne for at se, om det her er den rette måde

Hos Venstre er man klar til at se på mulighederne for at give Tilflytterservice nogle bevillinger for flere år ad gangen. Det fortæller Venstres gruppeformand Søren Schow.

–Hvis Tilflytterservice har den effekt at der kommer flere tilflyttere til øen, og at man kan bevise det, så synes jeg, det er noget man skal se på mulighederne for. Servicen er finansieret med lidt over 50% af erhvervslivet, og vi skal være varsomme med at skære i de kommunalebevillinger. Der vil værefare for, at de private virksomheder ville falde fra, hvis de ikke kan se, de penge, der ligger i det blive matchet. Til budgetforhandlingerne sidste år efterspurgte erhvervslivet nogle længerevarende bevillinger og en mere stabil løsning for at køre Tilflytterservice i fremtiden. Vi er åbne for at se om det her er den rette måde at gøre det på, siger Søren Schow.

Vil det være muligt at se på, om erhvervslivet skal betale en større del af tilflytterservices udgifter, når nu servicen er med til at sikre at der kommer gode, kvalificerede medarbejdere til det bornholmske arbejdsmarked?

–Det synes jeg ikke erhvervslivet skal. Jeg synes, det er godt, at det er inddraget, men det er ikke noget, det skal forpligtes til. Jeg synes, vi skal lytte til erhvervslivet, og se på mulighederne for at lave nogle længerevarende bevillinger. Kommunen har en strategi om at nå 42.000 indbyggere i 2028. Hvis vi skal nå det, så skal vi til at løfte mere end vi har gjort indtil nu, og det er formålet med tilflytterordningen.