Bekymret mor: Man lukker ned for det at være barn

I Rønne går Nadia Frost og forbereder sig på, at hendes datter på snart tre år skal starte i børnehaven Søstjernen 1. maj. For lidt over en måned siden var det noget, Nadia og hendes mand glædede sig til. De vidste, at deres datter var klar til at vinke farvel til dagplejen og starte i en børnehave, hvor både hendes fætter og gode veninde også skulle gå. Men i dag er glæden udskiftet med bekymring.

I forbindelse med genåbningen af dagtilbud har Sundhedsstyrelsen sat særlige krav til ledelse, pædagoger og børn i dagtilbudene. Det betyder, at forældre, børn og personale skal gebærde sig anderledes, end de plejer. Forældre skal eksempelvis aflevere børnene ved døren og må ikke gå med ind. Børnene skal holde afstand til hinanden og må ikke lege på kryds af deres faste stuer. Der er mindre legetøj fremme, og det, der er, skal vaskes hyppigt. Pædagogerne skal holde afstand til børnene, når det er muligt.

Nadia Frost mener ikke, man kan lave en ordentlig indkøring under de forholdsregler:

– Normalt er jeg ikke typen, der starter en offentlig debat, men som forælder må jeg bare sige, at jeg ikke har det godt med de forholdsregler, når det handler om børn og indkøring. De har brug for tryghed, når de starter et nyt sted, men som det ser ud nu, må de ikke have deres forældre med indenfor, og de må ikke lege med de børn, de kender, hvis ikke de går på samme stue, fortæller hun.

Ikke forsvarligt

Generelt er Nadia Frost positivt stemt over for genåbningen af landet, men den nye virkelighed i dagtilbudene giver hende ondt i maven:

– Jeg har det slet ikke godt med det her, og det har min mand heller ikke. Jeg kan ikke se, det kan være forsvarligt for nogen parter. Hverken børn, forældre eller personalet i institutionerne. Slet ikke når det handler om indkøring, siger hun.

Som det er nu må forældre til børn, der skal køres ind i en ny institution, godt være med de første dage, så længe man er ude på legepladsen. Nadia Frost synes, det er en vigtig del af indkøringen at se de omgivelser, som børnenes hverdag foregår i. Også indendøre.

– Det er jo fint at se legepladsen, men det er ikke nok. Jeg er heldig, for jeg har selv arbejdet i Søstjernen og kender stedet og nogle af pædagogerne, men det er der jo andre forældre, der ikke har. Hvad så med dem?

Nadia Frost med datteren Sofia, der starter i børnehaven Søstjernen 1. maj. Det kan godt give lidt ondt i maven i disse coronatider med de mange restriktioner. Dog ikke hos katten, Niller, der bare vil kæles for. Foto: Jakob JepsenIngen leg på tværs

Oprindeligt var Nadia Frost og hendes mand trygge ved tanken om deres datters start i børnehave, især fordi hun skulle starte et sted, hvor hendes jævnalderende fætter og veninde også skulle gå. Men forholdsreglerne gør, at børnene ikke kan finde tryghed hos hinanden, da de går på forskellige stuer.

– Jeg har snakket med institutionen om, hvad der ville ske, hvis min datter går over og gerne vil lege med dem, fordi hun jo kender dem så godt og har noget tryghed i at være sammen med dem. Svaret er, at det må hun ikke. Der er sat hegn op på legepladsen, så stuerne er delt op og børnene ikke er sammen med hinanden. Normalt leger børnene på kryds og tværs, som det jo skal være, når man er barn, siger Nadia Frost.

Håber på en lempelse

Hun er frustreret over situationen, men understreger, at hun ikke bebrejder pædagoger eller institutionen:

– Jeg ved, pædagogerne gør et kæmpestort arbejde for at enderne når sammen og for, at børnene skal være trygge. Men de her forholdsregler passer ikke til den her gruppe. Man lukker ned for det at være barn, siger hun.

Nadia Frost har snakket med Søstjernen om hendes bekymringer ved indkøringen under de skærpede forholdsregler, men der er ikke meget at gøre. Institutionen skal leve op til forholdsreglerne, og det gælder også under indkøring af nye børn. Hendes håb er, at forholdsreglerne bliver lempet på områder, hvor man arbejder med børn. Hun har også overvejet at udskyde sin datters start i den nye børnehave, men det er svært at få til at hænge sammen i familien:

– Som det ser ud nu, vil jeg ikke have, at hun skal starte. Jeg har prøvet at finde andre løsninger, men jeg skal starte på arbejde i næste uge. Vores økonomi er ikke til, at vi selv kan blive hjemme og passe hende. Bedsteforældrene kan hjælpe til, men de har også arbejde allesammen, så det er deres fridage, som vi bruger, hvis det bliver den løsning. Det har jeg det heller ikke godt med, fortæller hun.

Ann Rubæk-Nielsen. Foto: Berit Hvassum

Leder af dagtilbud forstår bekymring

 

Lederen af de bornholmske dagtilbud, Ann Rubæk-Nielsen, anerkender, at proceduren for indkøring er anderledes under coronakrisen, men hun understreger, at dagtilbudene gør, hvad de kan for at skabe tryghed for børnene.

– Der er ingen tvivl om, at den verden, vi lever i nu, er væsentlig anderledes end normalt. Også i dagtilbudene. Det kræver derfor en god dialog mellem pædagoger og forældre for at få skabt en god start for børnene, siger hun.

De nye forholdsregler er udstukket af Sundhedsstyrelsen og pålagt alle landets dagtilbud. De skal overholdes, også i specielle situationer som indkøring af nye børn. Ann Rubæk-Nielsen er klar over, at det kan være svært for forældrene til de børn, som er helt nye i institutionerne.

– Det er klart bedre for børn, familie og personale, hvis man kan være mere med som forældre i en indkøring. Det er skrappe forholdsregler, men det er de vilkår, der er. Vi prøver at finde løsninger, så det bliver bedst muligt indenfor de rammer, der er lige nu, siger hun.

Det kræver kreativitet

Det er ikke muligt for Ann Rubæk-Nielsen at lempe på de forholdsregler, som Sundhedsstyrelsen har defineret. Hun mener dog, at man stadig kan lave en god indkøring i institutionerne.

– Det kræver kreativitet og fantasi fra personalets side at lave en god indkøring under de vilkår, vi arbejder under nu, men jeg synes, vi lykkes med det, siger hun.

Ifølge Ann Rubæk-Nielsen er det stadig muligt at lave en indkøring, der tager højde for det enkelte barns behov. Under en indkøring vil en kontaktpædagog sammen med forældre finde ud af, hvordan barnet bliver tryg i sin nye institution.

Hun opfordrer bekymrede forældre til at henvende sig til deres kontaktpædagog, hvis de er i tvivl om, hvad der kan lade sig gøre under de nuværende forholdsregler.

– Vi vil prøve at finde løsninger sammen med forældrene, så det bliver bedst muligt inden for de rammer, der er lige nu. Vi prioriterer tryghed meget højt, også i den her tid, så jeg vil virkelig anbefale, at man som forældre tager en ekstra snak med pædagogerne i sin institution, hvis man er utryg, siger hun.