Balka på en sommerdag. Foto: Berit Hvassum

På en uge er interessen for at holde sommerferie på Bornholm gået fra minus til plus

På en uge er interessen for at holde sommerferie på Bornholm gået fra minus til plus. Feriehusudlejere og sælgere af pakkerejser melder om en pludselig bølge af telefonopkald fra danskere, der vil til Bornholm i skolernes sommerferie.

Fortællingen fra Bornholmtours, Novasol og Team Bornholm er den samme: Danskere, der på grund af coronakrisen har valgt at afbestille deres ferie til udlandet, vil nu i stedet feriere på Bornholm.

– Mange af dem, vi snakker med, synes, der er lidt eksotisk herovre. Skulle man have været til måske Grækenland eller Italien, så er Bornholm nok noget af det i Danmark, der kommer tættest på, siger Rasmus Lund, medejer af Team Bornholm, der formidler udlejning af sommerhuse.

Kollegerne hos Novasol har en lignende oplevelse:

– Bornholm er jo en rejse på en anden måde, end hvis du sætter dig i en bil og kører fra København til Nordsjælland. Man skal med færge og bro for at komme herover. Derudover har øen et stærkt brand og meget at byde på, siger leder for Novasol Bornholm, Per Allan Hansen.

Der skulle gerne komme endnu flere

Selvom det umiddelbart går godt med bookingerne, kunne det stadig gå bedre. Især uden for højsæsonen i skolernes sommerferie. Derfor skal der ifølge Per Allan Hansen nu sparkes gang i reklamefremstød målrettet danskere.

– Det her skal bakkes op af store markedsføringskampagner om Bornholm. Andre destinationer higer efter samme aktivitet som os, så der kommer stor konkurrence om danskerne i år. Derfor er det godt, at der er sat en kampagne i gang, og at der er flere på vej. Bornholms Regionskommune har også valgt at bakke økonomisk op med et bidrag til lokal markedsføring (på 150.000 kroner, red.), siger Per Allan Hansen.

Ingen tror på jubel-sæson

Opblomstringen af bookinger sker i et bed, som coronakrisen ellers så ud til at have tørret fuldstændig ud. Op til påske betød nedlukningen af store dele af verden, at folk undlod at booke rejser til Bornholm – eller simpelthen at afbestilte deres ferie herover. I påsken var der således 75 procent færre overnattende turister end i påsken 2019.

Nedturen for turistindustrien var så stor, at ingen af de aktører, Bornholms Tidende har talt med, forventer, at den fornyede interesse kan indhente det tabte. Ingen tror, at 2020 bliver en jubel-sæson for turisterhvervene. Men alle er de enige om, at det lige nu ser lysere ud for branchen. Også direktør i Bornholmtours, Kirstin Blomgren.

– De tre-fire uger i højsæsonen har altid været udsolgt, så der er ikke så meget at hente der. Højsommeren kan altså ikke indhente det, vi har sat til i foråret. Men vi har haft en bekymring om, hvorvidt nedlukningen også ville gå ud over højsæsonen, og lige nu ser det ikke sådan ud. Isoleret set ligner højsæsonen sidste år. Kommer der myndighedsbeslutninger og restriktioner, kan det smadre billedet, men det tror vi ikke på lige nu, fortæller Kirstin Blomgren.

Branchefolkene holder også vejret i forhold til, om grænserne til Sverige og Tyskland forbliver lukkede. En del udlændinge har fortsat bookinger i sommeren og sensommeren, og kan de ikke komme til Bornholm, vil der muligvis opstå et yderligere økonomisk tab.