Arkivfoto: Berit Hvassum

Leder: En helt forkert kurve rammer nu Bornholm

Det kan blive en meget rå tid, vi går ind i. Danmark er blevet sat på pause af nødvendige sundhedsmæssige grunde. Og for et arbejdsmarked som det bornholmske, der er meget sæsonbetonet, kan det blive ekstra hårdt. For timingen er godt nok ringe.

Danmark har i de seneste måneder hørt meget om bestemte kurver, der skulle holdes i ave. Antallet af smittede. De kurver har danskerne med stor disciplin knækket.

Men i går kunne vi fremlægge helt dugfriske tal og kurver over ledigheden på Bornholm. Og her ser det ikke godt ud.

– Jeg har været her i snart 20 år, og jeg har aldrig været ude for noget som det her før, lød det i avisen fra Jan Rasmussen, leder af Jobcentret. 666 mennesker har i perioden fra 9. marts til 21. april – dags dato – meldt sig ledige. Samlet betyder det, at der netop nu er 1.420 ledige på Bornholm.

Det er sket samtidig med, at vi skulle have kigget med optimisme ind i en rekordflot sæson, hvor industrien og byggebranchen skulle nyde godt af en spirende højkonjunktur. Og hvor turismen skulle slå alle rekorder og Folkemødet skulle fejre sit 10 år.

En stigning på 666 nye ledige i løbet af den skitserede periode er præcis 450 over den normale tilvækst. Gennemsnitligt kommer der nemlig kun 200 nye ledige i perioden fra først i marts til 21. april.

Det viser tal fra Jobcentret under Bornholms Regionskommune.

Det betyder, at der er godt 70 procent flere ledige nu end på samme tidspunkt sidste år på Bornholm. Og mange af dem er ikke mennesker, der normalt mister jobbet på grund af sæsonudsving. Blandt de mange ledige er også mennesker, der pludselig har mistet et fast arbejde.

Statistikken taler sit tydelige sprog. Især handel og transport samt Industri er hårdt ramt med henholdsvis 123 og 116 nye ledige. Det dækker blandt andet over nedgangen i turismen og hos Jensen, producent af industrivaskemaskiner.

Men også bygge- og anlægsbranchen og offentlig administration, herunder undervisning, slår hårdt ud.

Tallene er især slemme, fordi det er konjunkturer, der kan bide sig fast. Vi kan ende med, at ledighedsniveauet på Bornholm kommer til at ligge fast på et højere niveau i længere tid. Vi skal være nøgterne og ikke tale krisen op. Men vi skal også være realistiske.

Eksporten er vi ikke herre over. Men turismen kan vi med kreativitet og markedsføring godt fyre op under.

Men lige meget, hvordan vi vender det, så er vi ikke herre over denne krises fulde omfang. Det er det helt usædvanlige. Vi må se, hvad der sker.

Som borgmester Winni Grosbøll siger om udsigten for de ledige:

– Lige nu har vi ikke planlagt en ekstraordinær indsats med at omskole folk, for hvad skulle vi omskole folk til?