Den svenske kyst ser ud til at være rykket tættere på – her fanget med 200-400 mm-tele fra Ringebakkerne. Foto: Berit Hvassum

Fysiker: Tør luft giver formidabel sigtbarhed

Den meget tørre luft, som de seneste uger har ligget over Danmark, er den altoverskyggende årsag til den fantastiske sigtbarhed, vi oplever for tiden.

Sådan lyder det fra Kristian Pagh Nielsen, fysiker og meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut.

I weekenden satte Bornholms Tidendes fotograf den lange linse på sit kamera og fik den svenske kyst i kassen, set fra området omkring Ringebakkerne, og fra fyrpasser Niels-Jørn Jensen fra Hammeren lød det, at udsigten mod Skåne var ekstremt god.

Ifølge Kristian Pagh Nielsen handler det altså om meget tør luft. Han forklarer, at når luftfugtigheden er på 100 procent, så er der tæt tåge, og så kan man ingenting se. Som luftfugtigheden falder, er der stadig lokalt områder med 100 procent luftfugtighed, og det forringer udsigten. Men når luften bliver så tør, som den har været på det seneste, og bevæger sig ned under 80 procent, så vil områderne med 100 procent luftfugtighed blive færre og færre, og så er det altså, at det blandt andet ser ud som om, at den svenske kyst er rykket tættere på Bornholm.

Sådan illustrerer DMI faldet i luftfugtighed fra januar til april.

Oven i vejrfænomenet kan man så også lægge mindre forurening, siger Kristian Pagh Nielsen.

– Det er ikke så vigtig en faktor i Danmark, som man ser i for eksempel Kina, som nogle steder er gået fra smog til blå himmel, men det er heller ikke her kun den tørre luft, der påvirker udsigten, siger han.

Der finder også en vekselvirkning sted, fortæller fysikeren, for luftfugtigheden og forureningen påvirker hinanden, så når man både får mindre luftfugtighed og mindre forurening, giver det tilsammen endnu bedre udsigt, forklarer Kristian Pagh Nielsen.

Hammeren: Ikke færre skibe

Fra fyret på Hammeren lyder det i øvrigt, at der ikke finder en voldsom nedgang i skibstrafikken sted. Det fortæller Niels-Jørn Jensen.

– Udsigten er i øvrigt stadig fantastisk, siger han.

Der passerer ifølge de uofficielle tal årligt omkring 90.000 skibe i Bornholmsgattet.