Vores erhverv er ramt først, hårdest og længst

Vores erhverv er ramt først, hårdest og længst
Benny Schou. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. APR 2020 • 15:53
Af:
benny-schou
| ABONNENT
19. APR 2020 • 15:53
SYNSPUNKT
Vi er blevet ramt først, hårdest og længst. Regeringen og Folketingets hjælp er bare ikke nok. Der er brug for en særlig indsats, hvis turisme- og oplevelseserhvervet skal tilbage på sporet efter den 10. maj.

Vores alle sammen stjernerestaurant Kadeau har meldt deres konkurs, Folkemødet 2020 er aflyst og mange frygter, at de bliver nødt til at dreje nøglen om. Hvis vi vil bibeholde arbejdspladser, som medarbejdere kan vende retur til, og nogle virksomheder, der kan skabe vækst til afbetaling af de store lån, så kræver det, at vi holder hånden under erhvervet.

Vi har opnået meget over få uger, og politikerne har lyttet. Men det er ikke nok. Der er brug for særlige og målrettede tiltag, som specifikt håndterer vores branches udfordringer. Vi skaber og sælger en ydelse som sjældent kan udsættes eller ombookes. Vi er kendt for at knokle bagdelen ud af bukserne, fordi vi er passionerede – og ikke arbejder med øje for at skabe det store forkromede overskud. Vi skaber vækst og arbejdspladser – og nu har vi brug for hjælp, så vi kan sparke hjulene i gang igen efter krisen.

Vi skal åbne grænserne sammen med resten af Europa. Vi skal bibeholde lønkompensationen. Vi skal indføre fuldt fradrag for virksomheder, på restauranter, konferencer og hoteller i Danmark. Vi skal lade os inspirere af vores nabolande som har fastsat en unik og lav moms for netop dette erhverv. Sidst, men ikke mindst, skal vi nedsætte en taskforce til vores erhverv som håndtere de massive udfordringer vi står over for.

Vi bliver hyldet af politikere og embedsfolk når vi sætter os i toppen af den gastronomiske scene globalt, men i denne krise kerer de politiske partier sig mere om at få åbnet efterskoler og institutioner op. Det er selvfølgelig også vigtigt at eleverne får en god afslutning, men hvis samfundet skal tilbage til at generere nogle penge til vores fælles velfærd og uddannelse, så skal vi have gang i væksten – og den starter i erhvervslivet.

Vi skal have alle de medarbejdere som vi desværre har måttet afskedige på grund af krisen retur i deres jobs, så de kan skabe vækst og velfærd til os alle. Det kan kun gå for langsomt med at udtænke en sikker genåbning – uden konkurser og med hjælpepakker der strækker sig længere ud og ikke bortfalder ved genåbningen i Danmark.

Restauranter og hoteller er i knæ og de der allerede har drejet nøglen om genopstår ikke bare efter en konkurs – så der er ingen garanti eller sikkerhed for overlevelse eller genopstand, hverken på den korte eller lange bane. Derfor er der brug for unikke tiltag til et unikt erhverv i en unik krise.

Benny Schou,
regionsformand for Horesta