Bornholms Kunstmuseum arvede sidste år endnu et maleri af den populære maler Claus Johansen. Nu gøres klar til en stor udstilling. Eget foto

Vi savner jer så meget!

Den canadiske filosof og kommunikationsteoretiker Marshall McLuhan, ham der opfandt begrebet ”Den globale landsby” og i øvrigt var den første, der næsten profetisk i forhold til de dengang ukendte sociale medier konstaterede, at ”mediet er budskabet”, skrev i 1968 et lille essay med titlen ”Forbandet være publikum”. En titel han havde lånt fra jernbanemagnaten William Vanderbilt, der i 1882 røg ud i en af verdens første shitstorme med det udtryk. Vanderbilt ejede i øvrigt en stor samling af Ferdinand Richards malerier – I ved, ham der malede det store billede af Hammershus i 1849 – men det er et sidespring, der bare dokumenterer, at der ikke er sket meget i verden, der ikke har forbindelser til Bornholm.

 

Hverdagen

Direktør på Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller, sætter ord på hverdagen under coronakrisen.

 

Da Marshall McLuhan sagde ”forbandet være publikum”, var det fordi hans største drøm var at have et museum helt for sig selv, uden andre ”forstyrrende” besøgende. Og jeg skal da gerne medgive, at nogle af de bedste timer har været, når man efter lukketid kunne gå rundt i samlingerne og nyde kunsten helt for sig selv. McLuhan døde i 1980 og oplevede aldrig, selv under de største kriser, at museerne blev lukket for publikum, og den særlige oplevelse at være alene i huset, er nu aldeles fortrængt af længslen efter at gå rundt i et fyldt museum og høre publikums begejstring og undren, at få en snak med gæster og måske åbne nye vinkler på kunsten for dem.

 

Foto: Bornholms Kunstmuseum

Ferdinand Richardt (1819 – 1895): Parti fra Hammershus slotsruiner. 1849.

Efter en invitation fra William Vanderbilt opholdt Ferdinand Richardt sig i USA i årene 1855 – 59 i USA. Vanderbilt købte bl.a. et maleri fra Niagara Falls for 14.000 dollars, svarende til ca. 2,5 mio. kr. i nutidspenge.

I 1873 udvandrede Richardt permanent til USA og bosatte sig i Californien, hvor man kan se hans malerier på mange museer. Man kan også møde hans billeder i Det Hvide Hus i Washington, i Metropolitan Museum of Art i New York og selvfølgelig på Bornholms Kunstmuseum.

 

Lige nu har vi en fantastisk udstilling med den russiske kunstner Olga Tobreluts, Statens Museum for Kunst har en vidunderlig udstilling med Anna Ancher, hvor vi har udlånt billeder til og Den Hirschsprungske Samling viser Zahrtmann, hvor mere end 10 af vores værker indgår. Alt sammen uden publikum.

Vi savner jer og håber snart verden bliver sådan, at I igen må besøge os og få smukke og bevægende oplevelser, der ikke kun handler om corona.

Selvom vi har lukket, arbejder vi hårdt på at skabe nye spændende oplevelser. Vi arbejder frem mod sommerens store Claus Johansen-udstilling og endnu håber vi, at efterårets store glasbiennale kan realiseres.

Lars Kærulf Møller. Foto: Jens-Erik Larsen

Indtil da kan I støtte os gennem medlemskab af Bornholms Museumsforening og følge os på de sociale medier,

på facebook https://www.facebook.com/bornholmskunstmuseum

på instagram https://www.instagram.com/bornholmskunstmuseum

eller på google arts project https://artsandculture.google.com/partner/bornholms-kunstmuseum

og om ikke så længe har vi en helt ny hjemmeside klar til jer på www.bornholms-kunstmuseum.dk.

Hjælp os og dig selv med at komme igennem denne tid. Besøg os virtuelt, indtil I kan komme tilbage til Helligdommen.

Vi savner jer så meget.