– Det var ikke en særligt fed følelse at blive sendt hjem, siger Janus Dahlquist, elev på Bornholms Efterskole. Foto: Jacob Jepsen

‘Det har været nederen’

Onsdag genåbnede størstedelen af øens privatskoler for elever for første gang siden 11. marts. Torsdag var det så folkeskolerne, der igen kunne åbne dørene for børnene i 0. til 5. klasse. Men hvornår bliver det efterskolernes tur?

Onsdag meldte et flertal i folketinget ud, at de var klar til at forhandle med regeringen om at genåbne landets efterskoler og højskoler, men da der blev lavet en aftale natten til fredag, var skolerne ikke blandt dem, der må genåbne i næste uge.

Bornholms Efterskole lukkede ned for skolens elever for lidt over en måned siden og sendte skolens cirka 50 elever hjem. Forstander på skolen Finn Pedersen er klar til at åbne skolen igen hurtigst muligt, men han påpeger, at det kun skal ske, hvis sundhedsmyndighederne mener, det er sikkert.

– Hvis regeringen og sundhedsstyrelsen mener, det er forsvarligt, så er vi klar til at åbne for eleverne igen. Og det er fra i går af. Jeg vil bare ikke sidde med en dårlig smag i munden, siger han.

– Efterskoleforeningen har været ude at sige, at de mener, det ikke ville være et problem at følge sundhedsmyndighedernes forholdsregler, som også gælder i folkeskolerne. Der må jeg sige, at jeg er uenig. Jeg tror, det er lang tid siden, at der er nogen i Efterskoleforeningen, der har været ude og se, hvordan der er på en efterskole. Vi er meget tætte på eleverne og eleverne er tætte med hinanden, og vi har mange aktiviteter, der kræver tæthed og nærvær. Vi mødes på kryds og på tværs, siger Finn Pedersen.

Strider mod efterskoleidéen

Skolens 50 elever er fordelt på 8.,9. og 10. klasse og tre forskellige linjer. Friluftsliv, iværksætteri og erhverv og håndværk. De unge kommer fra alle dele af landet, og det er noget af det, er gør, at landets efterskoler kan være et farligt led i en potentiel smittekæde, hvis de genåbnes uden de rigtige tiltag, mener Finn Pedersen.

– Der er omkring 30.000 efterskoleelever i Danmark, og dermed er der mange, der har en person, der har været på efterskole i sin omgangskreds. Det ville være super fedt, hvis sundhedsmyndighederne mener, at det kan fungere, men jeg ville synes, det var rigtig træls, hvis vi var med til at sætte gang i nogle store smittekæder. Vi må være anstændige, og vente på at regeringen sætter gang i tingene i en prioriteret rækkefølge. Vi kan ikke dele eleverne op i klynger med én fast lærer, som de gør i folkeskolen. Vi kan ikke holde eleverne fra hinanden på den måde. Det må vi være ærlige om. Det strider imod efterskoleidéen, hvor det handler om fælleskabet, siger forstanderen.

Kniber med motivationen

Eleverne på Bornholms Efterskole sidder pt. rundt omkring i landet og modtager undervisning online hjemmefra, ligesom alle andre skoleelever har gjort det, den sidste måned. Ifølge Finn Pedersen går det for størstedelen af eleverne udmærket, selvom han erkender, at nogle synes, det er svært, og at det kan knibe med motivationen. Især når sommerens afsluttende eksaminer for 9. og 10. klasse er aflyst.

– Da regeringen meldte ud at afgangseksaminerne var aflyst for 9. og 10. klasse, kunne jeg se på Facebook, at der var nogle elever, der jublede over, at så behøvede de ikke at gå i skole mere. Derfor har vi valgt at ligge årsprøver, så sent før sommerferien som muligt, som kommer til at være afgørende for elevernes årskarakter. Det har vi gjort for at bevare betydningen af undervisningen, selvom den er online, fortæller han.

– Jeg vil sige at 90% af eleverne møder trofast ind online hver morgen og følger undervisningen. En lille restgruppe synes måske, det er knap så vigtigt. Så der har vi måttet ringe til forældrene, men blandt dem er der nogle, der ikke er så gode til at hjælpe deres børn. Der kan vi godt mærke, at det går ud over nogle af de mere ressourcesvage familier, som kan have svært ved at løfte opgaven. Men vi kan desværre heller ikke tilbyde specielt tilrettelagt undervisning, når det foregår virtuelt, siger Finn Pedersen.

Spildt efterskoleår

For mange unge er efterskoleåret et afgørende år i deres personlige udvikling. Det er her, man prøver at bo væk fra familien, afprøver nye ting og får nye venner.

– For mange af eleverne skulle det her være det helt særlige år i deres liv. De var triste over at skulle rejse hjem, siger Finn Pedersen.

– De savner skolen og vil gerne tilbage så snart som muligt, siger han.

Forstander på Bornholms Efterskole, Finn Pedersen. Foto: Jacob Jepsen

 

Ikke en fed følelse

En af de elever, der er ked af at have fået sit skoleophold afbrudt er Janus Dahlquist, der går i 9. klasse på efterskolen på erhvervslinjen. Vi har mødt ham uden for skolen i dag, hvor han er kommet på en kort visit hele vejen fra sit hjem på Falster, for at hente sin gaming pc, og fordi han trængte til at komme tilbage og se skolen.

– Det var ikke en særligt fed følelse at blive sendt hjem. Det har været nederen, synes jeg, for jeg kan godt lide at være her. Hverdagen er meget anderledes derhjemme nu, når man er vant til, at være sammen med mennesker hele tiden. Man kan godt begynde at kede sig, siger Janus Dahlquist.

– Det er ikke det sjoveste, jeg har prøvet, det at jeg ikke kan se mine venner. Her på skolen plejede jeg at være meget social. Derhjemme kan man godt føle sig lidt alene, og det kan godt påvirke en på en negativ måde. Man har brug for at se nogle i virkeligheden også. Jeg føler lidt, at det er en spild af mit år her på skolen, at jeg ikke kan være her, siger Janus Dahlquist, der normalt bor sammen med sin far lidt udenfor Nørre Vedby på Falster.

Han er enig med Finn Pedersen i, at den virtuelle hjemmeundervisning godt kan være svær at motivere sig selv til at deltage i.

– Der er mange, der ikke føler sig særligt motiveret, når de skal have undervisning hjemme og bare sidde og kigge ind i en skærm, tror jeg. Det er noget helt andet. Det er meget sjovere at være her, hvor man kan være sammen med kammeraterne. Det er også nemmere at komme op om morgenen, fortæller han.

 

Jeg håber ikke, at
det betyder, at vi ikke
må komme tæt på
hinanden, når vi kommer
tilbage på skolen

 

Janus Dahlquists efterskoleophold er ikke slut, når vi når sommerferien. Han har besluttet at blive et år mere på Bornholm, og tage 10. klasse på Bornholms Efterskole også. Men han håber på at kunne vende tilbage hurtigst muligt. Jo hurtigere, jo bedre. Han er ikke selv særligt bekymret for coronavirus.

– Jeg er ikke så bekymret for at blive smittet. Det er selvfølgelig vigtigt at holde afstand og at vaske hænder. Men jeg håber ikke, at det betyder, at vi ikke må komme tæt på hinanden, når vi kommer tilbage på skolen, siger Janus Dahlquist.

– Jeg ville have mindre lyst til at komme tilbage, hvis det betød at man skulle være fuldstændig hver for sig. Det vil stadig være federe end at sidde derhjemme, men det er en lang rejse, hvis man ikke kan være sammen ordentligt. Jeg tror godt, at det kan lade sig gøre at følge sundhedsmyndighedernes krav, men det bliver meget svært, for mens vi har gået her, har vi dannet nogle tætte bånd med hinanden, siger han.