Hvilke projekter og butikker gavner øen som helhed?

Hvilke projekter og butikker gavner øen som helhed?
Vibegårdscenteret i Rønne – her var det tidligere meningen, at Harald Nyborg skulle bygge butik. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. APR 2020 • 06:32
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
16. APR 2020 • 06:32
LÆSERBREV
Onsdag den 20. februar kunne vi læse i avisen, at der er flere butikskæder, der ønsker at slå sig ned i Rønne, et synligt sted, hvor der er mest mulig biltrafik.

Samme aften vedtog økonomi-, erhvervs- og planudvalget kommunaldirektørens indstilling:

”a) at der indkaldes ideer og forslag fra offentligheden som grundlag for igangsættelse af en ændring af kommuneplanen, så et område uden for Rønne bymidte kan få status som et aflastningsområde for store butikker, der ikke kan indpasses i bymidten

b) at der i indkaldelsen af ideer og forslag fra offentligheden foreslås en minimumstørrelse på 2.500 m2 for butikker i et aflastningsområde, samt -

c) at der i indkaldelsen af ideer og forslag fra offentligheden foreslås en samlet ramme på 8.000 m2 for nyt butiksareal i et aflastningsområde.”

Jeg undres over, at det virker som om der overhovedet ikke rejses en debat OM vi skal have sådant et ”aflastningsområde”, på øen.

Hele ideen i disse aflastningsområder er at tiltrække mest mulig handel gennem synlighed og synergieffekt. Store kasser med diverse velkendte større kæder, med store parkeringspladser til bil og gerne anhænger foran. Vi kender det til hudløshed fra andre byer. Vi kender også hvilken effekt sådanne koncentrationer af butikker har på det eksisterende handelsliv, både i bymidten af den ”ramte” by, og i omkringliggende bysamfund. For vores vedkommende vil effekten hurtigt være mærkbar på hele øen. Vi får butikskæder, som ikke betaler skat til Bornholm, samtidig som slår det bunden ud af betydningensfulde lokale butikker som f.eks. el-forretningen i Aakirkeby, møbelforretningen i Nexø, og så et par af de små lokale brugser, som kæmper for at overleve.

Det er på tide at stoppe op, og tænke: Hvad er en klog strategi? Hvad sikrer en god udvikling på Bornholm? Næppe en ukritisk tilgang til de tilfældige udspil, der kommer fra Cowi og andre eksterne aktører.

Det er blevet endnu mere aktuelt nu, vi har coronakrisen, at vores politikere genovervejer, hvilke projekter der gavner øen, som helhed, og hvilke der ikke skal spildes tid på. For den økonomiske udvikling stormer ikke bare fremad, med deraf voksende forbrug per indbygger.

Og man kan undre sig over, hvad centret skal være en aflastning for. Måske det hellere skulle kaldes et udhulingscenter. For det vil da udhule mulighederne for at drive forretning det mest naturlige sted for butikker, Rønnes bymidte.

Nogle vil være meget uenige med mig og mene, at vi ikke kan stoppe udviklingen. De ønsker billigst mulige varer. Spørgsmålet er om tingene ikke bliver FOR billige, og at vi ender med at betale en ”usynlig” pris: Nedgang i skatteindtægter, fordi flere penge finder vej væk fra øen og i lommerne på eksterne aktører. Det vil på ingen måde bidrage til at gøre øen smuk og indbydende. Et samfund baseret på tankeløst øget forbrug, er i modstrid med grundtanken om en lysende grøn ø. Det vil hverken virke tiltrækkende for tilflyttere, os som allerede bor her, eller de turister vi gerne ser komme her.

Marianne Holo
Bellmansvej 21, Rønne