Borgmesteren: Vi er mere opmærksomme på ensomme borgere

Borgmesteren: Vi er mere opmærksomme på ensomme borgere
Winni Grosbøll. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 3. APR 2020 • 10:47
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
3. APR 2020 • 10:47
– Det er en hverdag, hvor mange er meget pressede. Det er også en hverdag, hvor vi kan begynde at se, at der er borgergrupper, som på hver deres måde har det svært og er pressede af, at de for manges vedkommende er isolerede.

Det sagde borgmester Winni Grosbøll på torsdagens pressemøde i kommunalbestyrelsessalen, hvor det bornholmske beredskab gav en status i forhold til coronakrisen.

Bornholms Regionskommune vil i den kommende tid have en stigende opmærksomhed på, at nogle ældre sidder alene, fordi de ikke får de besøg, de er vant til fra pårørende – og heller ikke fra det kommunale social- og sundhedspersonale, fordi der er skåret ned på besøgene.

– Vores medarbejdere prøver med al deres kreativitet og faglighed at finde ud af, hvordan vi kan understøtte kontakten på andre måder. Vi kan måske hjælpe de ældre med nogle digitale muligheder, så man kan opretholde en kontakt til omverdenen, måske bare på andre måder end man er vant til.

– På plejecentrene er man begyndt at holde udendørs koncerter, og man laver fællesspisninger, hvor man sidder med god afstand. Man har fokus på at skabe aktiviteter, selv om aktiviteter i princippet er skåret væk, sagde Winni Grosbøll.

Strukturen smuldrer

Borgmesteren nævnte psykiatri og handicap og børne- og familieområdet som andre grupper, der er hårdt ramt.

– Vi har lukket aktivitetscentre og væresteder, og den personlige kontakt er stort set væk. Det er klart, at hvis man har en psykisk udfordret, eller hvis man er udviklingshæmmet, kan det være rigtig svært, hvis strukturen i hverdagen smuldrer. Her har vi stor opmærksomhed på at støtte på andre måder, og der er også borgere, vi besøger. Det sker efter en individuel vurdering. Det kan for eksempel være ved, at man går en tur i det fri.

Winni Grosbøll oplyste, at man på samme måde efter individuelle vurderinger støtter familier.

– Familier, der i forvejen har det svært, er ekstra pressede i denne situation, sagde borgmesteren.

Winni Grosbøll pegede på de nævnte områder, hvis hun skulle få lov til at bestemme, hvor der først skulle åbnes op for normale tilstande.

– Jeg kan næsten få ondt i maven med tanken på de psykisk ustabile borgere, der ikke kan komme i det værested, som betyder meget for dem i deres hverdag, og de ældre demente, som bliver afskåret fra deres ægtefælle igennem måske 60 år, sagde borgmesteren.

Endelig nævnte Winni Grosbøll, at det havde været en rigtig hård uge for mange bornholmere. 500 flere meldte sig ledige i marts i forhold til marts sidste år, og antallet af ledige ventes at stige, sluttede borgmesteren.