Afklaring om mundbind til patientrejser er på trapperne

Afklaring om mundbind til patientrejser er på trapperne
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. APR 2020 • 17:45
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
3. APR 2020 • 17:45
En afgørelse af, hvorvidt bornholmske patienter på vej til undersøgelse eller behandling i København skal udstyres med mundbind for så vidt muligt at undgå coronasmitte, vil blive taget inden for få dage.

Det oplyser direktør på Bornholms Hospital Annemarie Hellebek til Bornholms Tidende.

Som fortalt i Bornholms Tidende i mandags har hun taget kontakt til Region Hovedstadens Hygiejneorganisation og forespurgt, hvordan man der forholder sig til problematikken. Hendes henvendelse skete på baggrund af blandt andet en artikel i avisen om en kræftpatient på mere end 80 år, som var blevet rystet over at opleve, hvor tæt han kom på de øvrige passagerer under flyveturen til København med DAT.

Hjemme i Rønne havde han og hans hustru sat sig selv i karantæne, fordi coronasmitte kan være fatal for dem, men på flyet var det altså umuligt at holde afstand til de andre passagerer.

– Hygiejneorganisationen og jeg er indtil videre blevet enige om, at vi vil tage en dialog med de andre hospitaler om, at de bornholmske patienter – og i hvert fald dem, som har et påvirket immunsystem – skal kunne kontakte deres ambulatorium og høre, om de skal have værnemiddel på, når de rejser, siger hospitalsdirektøren og fortsætter:

– Vi er lidt i et dilemma i forhold til, om vi bare skal sige, at samtlige bornholmske patienter skal tilbydes værnemiddel – altså, mundbind – både når de rejser med Rute700, og når de rejser med flyet. Spørgsmålet er, hvor omfattende, det bliver. Vi skal passe på, vi ikke tager urealistisk store tiltag.

Vil I opfordre folk til selv at sørge for, at de har mundbind på?

– Nej, det er klart, at hvis der bliver en aftale eller en anbefaling fra det enkelte ambulatorium om, at en patient skal tilbydes et værnemiddel til ansigtet, så sørger vi for, at det er tilgængeligt. Så kan folk komme og hente det på hospitalet.

Ved du, hvor mange patienter der dagligt rejser over?

– Der er 10-12 stykker, der rejser med flyet dagligt. Jeg ved ikke med bussen.

Er det så ikke bare småting simpelthen at sørge for, at alle får et mundbind?

– Det kan også godt være, det er den løsning, vi ender med. Det ville være det mest pragmatiske og administrativt den letteste måde at gøre det på, men vi er nødt til lige at holde os for øje, hvad det ellers kan skabe af krav. Hvis det bliver sådan, at patienter i hele landet synes, at de skal tilbydes mundbind, fordi vi laver sådan en ordning forbornholmske patienter, kan det blive for meget. Det er det, vi er lidt bekymrede for.

I er altså stadig i undersøgelsesfasen?

– Ja, men det er klart, at vi i næste uge, når det er påske, og der forventeligt er flere passagerer med flyet, skal have en løsning på plads.

Så den er lige på trapperne?

– Det er den, ja, siger Annemarie Hellebek.
 

Hygiejneorganisationen

Det overordnede formål med infektionshygiejne i Danmark, og dermed også for Hygiejneorganisationen under Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, er at forebygge hospitalserhvervede infektioner.

?Hygiejneorganisationen arbejder tværfagligt på alle niveauer på hospitalerne med infektionsforebyggelse og kontrol. Infektionshygiejne er en vigtig del af det forebyggende arbejde, og de hospitalserhvervede infektioner er en del af de utilsigtede hændelser, der kan påføres patienter under indlæggelse og/eller behandling.

Ud over Amager og Hvidovre Hospital betjenes Bornholms Hospital, Glostrup Hospital af ?Hygiejneorganisationen, og der samarbejdes med Bispebjerg og Frederiksberg Hospital? samt MRSA VidenCenter.

Kilde: hvidovrehospital.dk