Ikke kun Lars Kærulf Møller kritiserer kulturministeren

Ikke kun Lars Kærulf Møller kritiserer kulturministeren
Joy Mogensen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. MAR 2020 • 20:57
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
28. MAR 2020 • 20:57
– Jeg kan godt forstå, at folkesundheden er det vigtigste, men der er pressemøder stort set hver eneste dag, hvor ministrene på skift har optrådt med stor værdighed og fortalt, at de passer på os – kulturministeren har bare været aldeles usynlig.

Sådan sagde direktøren på Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller, i Bornholms Tidende i torsdags, da han helt generelt kritiserede Joy Mogensen for at forholde sig passiv, idet han efterlyste et udspil fra hende om, hvordan hun vil hjælpe kulturlivet igennem coronakrisen.

Bornholms Tidende har forelagt hans kritik for Kulturministeriet, som dog ikke har svaret tilbage.
Det er lige nu, Joy Mogensen
burde sparke døren til
Statsministeriet ind og råbe:
Kulturkrise!
Birgitte Bergman,
konservative kulturordfører 

Lars Kærulf Møller er imidlertid langt fra den eneste, der skyder med skarpt efter ministeren. Ritzau kan således berette, at Berlingske fortæller, at hun nu kritiseres af sine kulturpolitiske kolleger på Christiansborg for at afvise en særlig økonomisk hjælpepakke til kulturlivet, som økonomisk er hårdt ramt af coronakrisen.

Mange museer, teatre, spillesteder og andre kulturinstitutioner har mistet store dele af deres indtægt som følge af det forsamlingsforbud, der er fulgt med coronavirusset, og mens kulturministeren har henvist kulturlivet til at søge regeringens generelle hjælpepakker, kræver Folketingets øvrige partier nu en mere målrettet indsats.

Både Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og regeringens egne støttepartier, De Radikale, SF og Enhedslisten, tilkendegiver således over for Berlingske, at der er behov for særlige hjælpeforanstaltninger til kulturlivet, skriver Ritzau.

– Joy Mogensen kalder krisen en samfundskrise, men afviser, at der er tale om en kulturkrise, siger De konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, til Berlingske og fortsætter:

– Det, synes jeg ærlig talt, er rystende. Det er lige nu, Joy Mogensen burde sparke døren til Statsministeriet ind og råbe: Kulturkrise!

Ifølge Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, har kulturudvalget udpeget to grupper af kulturinstitutioner, der lige nu har akutte, finansielle behov, som ikke dækkes af de nuværende hjælpepakker. Det gælder dem, som har meget lave indtægter, og de institutioner, der får over 50 procents statsstøtte.

Konsekvenser

Ifølge Nils Jensen, direktør i Organisationen Danske Museer, hører mange museer under den kategori, som grundet 50 procents statsstøtte ikke kan få kompensation for tabte indtægter på entre.

– Hvis ikke vi på en eller anden måde får en form for hjælp, så er der ingen tvivl om, at det får ret uoverskuelige konsekvenser for en stor del af landets museer, som jo er en stor del af turistverdenen i Danmark, siger han.

Venstre mener, at kulturministeren mangler forståelse for situationens alvor.

– Vi ordførere har igen og igen efterspurgt konkrete initiativer, og Venstre er klar til at lave en særlig kompensation, siger kulturordfører Britt Bager til Berlingske.

Joy Mogensen har hidtil afvist, at det er nødvendigt med særlige hjælpepakker, som dem man har lavet i Sverige, Norge og Tyskland, men hun er nu i gang med at kortlægge, hvem der især er ramt af akutte problemer og ikke er dækket af de nuværende støtteordninger til erhvervslivet. Kortlægningen skal fremlægges mandag for kulturudvalget, oplyser Ritzau.