Arkivfoto: Allan Rieck

DI Bornholm: Alle vores medlemmer bliver ramt

DI Bornholm har totalt set 75 medlemmer, og hvor mange af dem bliver mon ramt økonomisk i den nuværende situation, hvor landet er lukket ned – hvilket det som minimum vil være frem til den 13. april?

Spørger man lokalorganisationens formand, som endvidere er ejer af Victor Vask i Rønne, Kenn Ivan Kjellberg, er svaret nedslående:

– Alle. Det er der ingen tvivl om.

Han påpeger, at der ikke er megen optimisme at hente i den første hjælpepakke fra regeringens side i forbindelse med coronakrisen, når den for eksempel giver løfter om lønkompensation til virksomheder, som står over for at skulle fyre mindst 30 procent eller flere end 50 ansatte, for at de til gengæld beholder medarbejderne.

Det skal helst ikke vare
meget længere end maks
fire uger endnu, for så er
der nogen, der vil få
problemer eller skal
en tur i banken.
Kenn Ivan Kjellberg,
formand i DI Bornholm

– Det er der på Bornholm ikke rigtig andre en Jensen Denmark, der eventuelt kunne have glæde af, konstaterer han og tilføjer:

– Men de har tilsyneladende fået tingene til at køre indtil videre. Selv har jeg 46 på lønningslisten, så jeg kan jo slet ikke sende 50 hjem, men vi er da også stadig i gang. På nuværende tidspunkt har vi sendt fem hjem, som har afspadseret, haft feriefridag og så videre og på den måde bidraget.

Desto længere tid, det trækker ud, desto længere tid vil det tage at komme i gang igen efter påsken, slår DI Bornholm-formanden fast.

– Den er første indikation på, at der sker noget på øen, siger han.

– Og det gælder jo de aktører i sektoren, som er knyttet til turisme, at de er afhængige af påsken.

De 75 medlemmer af DI Bornholm består fortrinsvis i produktionsvirksomheder, entreprenører og lignende.

– Men bredt set rammer krisen os alle, mere eller mindre, siger Kenn Ivan Kjellberg.

– Skal man ud at lave noget hos folk, er det jo for eksempel ikke helt så let nu, for skal man være mere end én på opgaven, er det straks et problem.

Er der overhovedet nogen af de 75 virksomheder, om hvem du tænker, at den nok slipper for at blive ramt?

– Næh. Sådan set ikke, det ramme os alle sammen, før eller siden.

Afbud

Tror du, nogen ender med at måtte lukke ned permanent på grund af den her krise?

–  Altså, det har jeg endnu ikke set nogen indikationer på. Men det skal helst ikke vare meget længere end maks fire uger endnu, for så er der nogen, der vil få problemer eller skal en tur i banken, det er helt sikkert.

Kenn Ivan Kjellbergs egen virksomhed hviler for en stor dels vedkommende på turistsæsonen, men han kan konstatere, at det vælter ind med afbud fra folk, der skulle have været til Bornholm i de kommende måneder.

– Vi skulle jo have vasket meget for eksempelvis hotellerne allerede til påske, hvor sæsonen traditionelt starter for os, men vi kommer slet i nærheden af den aktivitet, vi normalt ville opleve, siger han.

– Heldigvis har vi også hele sundhedssektoren, altså plejehjem, hjemmeplejen, hospitalet og så videre. Og de ting skal jo køre videre. Men situationen er nu, at selv om vi skal holde afstand, så skal vi rykke sammen i bussen og hjælpe hinanden, siger Kenn Ivan Kjellberg og foreslår:

– Køb lidt take away og støt restauranterne for eksempel.

DI Bornholm

DI Bornholm arbejder for at sikre det bedst mulige erhvervsklima på øen.

Medlemmerne spænder bredt over forskellige brancher som for eksempel fremstilling, slagteri, service, transport, energi, handel, IT, glaskunst og rådgivning.

Kilde: danskindustri.dk