Hverdag med hjemmeskole, Gurli Gris og en træhytte i haven

Hverdag med hjemmeskole, Gurli Gris og en træhytte i haven
Egne fotos
| ABONNENT | 17. MAR 2020 • 18:26
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
17. MAR 2020 • 18:26
I deres hjem på Birkebakken i Allinge forsøger Cilja Bro og Jonatan Jørgensen at skabe en hverdag, hvor der både er plads til tre børn, arbejde og en husrenovering.

Corona-krisen har betydet, at de to forældre både skal arbejde hjemme og tage sig af deres børn: Uma, der går i vuggestue, Elias, der går i børnhaveklassen, og Aya, der går i 3. klasse. De har besluttet at løse den udfordring ved at lave et skema for dagen.

– Fra klokken 8 til 10 skal de to store lave skolearbejde. Vi hjemmeskoler dem, fortæller Cilja Bro, der er spiludvikler og underviser på Campus Bornholm.

– Hende, der går i 3. klasse, har fået en masse instrukser på, hvad hun skal lave, og ham i 0. klasse har fået en masse forslag til opgaver. Imens de sidder og laver skoleting, har den mindste Gurli Gris-tid (Gurli Gris er en meget populær tegnefilm blandt de mindste, red.), og jeg forsøger at arbejde.

– Derefter skal vi ud i haven og have luft eller lege, indtil vi alle sammen skal spise frokost sammen. Så bliver den yngste puttet, og de store ser film, så far og mor får tid til at lave noget af det, de skal have lavet, fortæller Cilja Bro.


Vil bygge træhytte med børnene

Det er ikke småting, der skal laves. Parret er flyttet til Bornholm for nylig, og det hus, de flyttede ind i, trængte til mere renovering, end de havde regnet med. Så Jonatan Jørgensen, der er anlægsgartner og handyman, har nok at se til ved siden af sine døgnvagter som handikaphjælper.

Men i den nuværende situation går intet så hurtigt som ellers forventet – børnene kræver deres. Aya, der går i 3. klasse, kan godt nok bruge timer på at sidde og video-snakke med flere klassekammerater på en gang. Men Cilja og Jonatan har sat sig for at skabe nogle aktiviteter for deres børn.

– Vi har besluttet at bygge en træhytte. Min mand har fældet træer til det ude i haven. Det er hans projekt med børnene de næste to uger.

– Og så skal vi bage kager, boller og pandekager. Det kan børnene være med til, og ligesom med træhytten vil vi sørge for, at de lærer noget af det – for eksempel ved at bruge matematik, fortæller Cilja Bro.

Det lyder jo alt sammen dejligt og idyllisk. Oplever I ingen udfordringer ved at skulle være hjemme alle sammen?

– Jo. Det er ikke bare hyggeligt. Det er en udfordring for mig at få ordentlig tid til at lave mit arbejde. Det er hyggeligt og dejligt at være sammen, men jeg bliver også hele tiden forstyrret af tre børn, der skal et eller andet. Det bliver også en udfordring, når min mand skal have døgnvagter, og jeg skal være sammen med dem alene, siger Cilja Bro.

– Især den yngste mangler nogen at være sammen med, og det er svært at finde ud af, om det er forsvarligt at lave legeaftaler. Her i huset er der både børn og forældre, der bliver irriterede på hinanden, så det er ikke kun rosenrødt. Men vi har lagt en plan for, hvordan vi kommer igennem det, og der er jo nogen, der har det meget værre. Jeg har en veninde, der er i total isolation og ikke må se sine børn, fordi hun er kronisk syg. Så jeg ved, hvor vigtigt det er, at vi alle gør en indsats, siger Cilja Bro.

Myndighederes opfordring til, at man arbejder hjemmefra, varer i første omgang frem til 1. april.