'Hellere sommerhus på Bornholm end trang lejlighed i København'

'Hellere sommerhus på Bornholm end trang lejlighed i København'
Ystad Havn. Arkivfoto: Nanna Krogh
| ABONNENT | 17. MAR 2020 • 10:04
Af:
kasper-rasmussen
| ABONNENT
17. MAR 2020 • 10:04
– Hellere et sommerhus ved havet end en trang lejlighed. ??

Danmarks grænser vil være lukkede til og med den 13. april, og alle udlændinge uden anerkendelsesværdige formål i Danmark vil i perioden blive afvist ved grænsen. Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften. ?

De rejsende i Ystad på vej mod Bornholm lørdag, havde generelt en stor forståelse for regeringens beslutning om at lukke grænsen for at bremse coronaepidemien. Det skriver det svenske medie Ystads Allehanda, som talte med flere af de rejsende. ?

?Nogle så det som en mulighed for at tilbringe ekstra tid i sommerhus på Bornholm i stedet for at opholde sig i en lejlighed i København. ?

Den største irritation for de rejsende var, at færgen Express 1 havde tekniske problemer, hvilket betød store forsinkelser. ?

– Jeg er ikke ekspert. Jeg stoler på myndighederne, og på at de træffer de rigtige beslutninger. Man skal gøre, hvad man kan for at begrænse spredningen, og så er det naturligt at begrænse mobiliteten, siger Øivind Slaatto og Camilla Holm-Jensen fra København.?

De har begge mulighed for at arbejde hjemmefra, og i forsøget på at få noget positivt ud af situationen, besluttede de at skifte lejligheden i København ud med et sommerhus på Bornholm. ??

Svensk iværksætter på Bornholm: Lukkede grænser er en katastrofe ?

Den svenske iværksætter Per Lundberg sad i sit hjem i Stockholm, da han læste om den danske grænselukning. Svenskeren er direktør i firmaet Wild water Fishing, som blandt andet arrangerer fisketure på Bornholm, hvor firmaet har fire både. ?

Per Lundberg forsøgte lørdag formiddag at nå til Bornholm, så han kunne få sine både hjem til Sverige inden grænsen lukkede. Han kørte derfor hele natten fra Stockholm for at nå til Bornholm, men da Lundberg kom til Ysted, var Bornholmslinjens tidlige afgang aflyst. Derfor måtte Per Lundberg i stedet overlade det til sin kollega på Bornholm at sejle bådene til Sverige. ?

– Jeg forstår, hvorfor Danmark lukker grænserne. Men for os er det en katastrofe. Vi havde 16 nordmænd booket i næste uge og 16 fra Finland ugen efter. Alle har nu aflyst. Vi ved ikke, hvad vi skal stille op, siger Per Lundberg til Ystads Allehanda. ?

I den kommende tid vil Lundberg flytte Wild water Fishing til den svenske by Simrishamn i det sydøstligste Skåne. ?

Spændt på om danske besøgende bliver væk?

Nøjagtig som det er tilfældet i Danmark, så lider de svenske hoteller under coronakrisen, som får gæsterne til at holde sig væk. I sidste uge meddelte hotelvirksomheden BC Group, der står bag nogle af Danmarks mest kendte hoteller, at kæden fyrer 350 medarbejdere. ?

Administrerende direktør på Ystad Saltsöbad, Anders Nilsson, erkender, at hotellet har måtte aflyse flere konferencer, men han fortæller, at Ystad Saltsöbad fortsat modtager mange danske gæster, som udgør en stor del af de besøgende. ?

Han er derfor spændt på at se om sidste uges stramme tiltag fra den danske regering, vil få en masse danskere til at aflyse deres reserveringer.?

–  Vi ved selvfølgelig ikke, hvordan det kommer til at udvikle sig. Ingen ved det. Se på Italien. Det kan også ske her, siger Anders Nilsson til Ystads Allehanda.?

Tre personer testet i Ystad ?

Blot tre personer er hidtil blevet testet for coronasmitte på sygehuset i Ystad. Prøverne var negative, ingen af de tre var smittet med coronavirus. ?

Men hospitalschef Thomas Persson understreger overfor Ystads Allehanda, at hospitalet er klar til at tage imod smittede patienter. ?

Ved hospitalerne i Lund, Malmø og Helsingborg har man sat telte op, så man kan teste for corona udenfor selve hospitalerne, og det kan også komme på tale i Ystad, hvis situationen forværres, oplyser Thomas Persson.?

Fredag ??præsenterede Region Skåne en rapport om coronasituationen. Yderligere 31 er inficerede, hvilket betyder, at der er 131 i Skåne ud af i alt 1600 testede.?