Kim Riis. Arkivfoto: Bornholms Brandvæsen

Indsatsleder om oversvømmelse: Jeg har aldrig set noget lignende

Kim Riis har været brandmand i 22 år. Indsatslederen fra Bornholms Brandvæsen har aldrig været med til noget lignende som den oversvømmelse, han og det øvrige mandskab oplevede i tirsdag aften og nat på Sydhavnen i Rønne.

Havvandet stod i kaskader ind over over granitmolen ved det nye havneareal og kunne ikke komme væk.

Det er nådigt sluppet med
10 centimeter is på gulvet.
Kim Riis

Det lykkedes brandfolkene og Bornholms Beredskab at inddæmme Espersens Frysehus, der ligger på Bådbyggervej helt ud til kysttogtkajen, så meget, at det meste af havvandet blev ledt ind i Kanondalen.

– Det er nådigt sluppet med 10 centimeter is på gulvet. Måske er der sket lidt andre skader, men hvis de kan nøjes med det, er det nådigt sluppet, siger Kim Riis.

Da brandvæsen og beredskab sidst på aftenen gjorde klar til at inddæmme med watertubes, faldt vandstanden i Østersøen. Inden for kun to timer faldt vandet 20 cm, og nordvestenvinden, der havde været op på 26 meter i sekundet i stød, aftog.

Vandet slog ind over det nye havneareal 

– Vinden var lige på, og det var bølgerne også. Når vandet slog ind her over molekanten, kunne det kun komme ét sted hen, og det var ind over arealet, forklarer Kim Riis.

Onsdag sidst på formiddagen havde aftenens og nattens storm lagt sig, og de 20-25 mand fra Beredskabsstyrelsen og Bornholms Brandvæsen var ved at pakke den store watertube sammen.

På arealet ved Kanondalen lå fortsat en mindre sø af havvand.

– Lige nu er situationen meget fredelig og rolig, sagde indsatsleder Kim Riis ved 11-tiden onsdag formiddag.

Han og de andre brandfolk samt de værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen havde da været i fuld sving fra omkring klokken 21 tirsdag aften og frem til klokken cirka fire i morges.

Foto: Berit Hvassum