Marie Sølling. Foto: Allan Rieck

Svaneke hjælper Søllingsgaard med at redde historiske dokumenter

Da en del af den gamle Søllingsgaard i Svaneke nytårsnat brændte, blev en stor mængde historiske dokumenter skadet af ild, og især af det vand, der måtte bruges for at slukke branden.

Nu er oprydningen efter branden i fuld gang, og familien Sølling bad lørdag Svanekeboerne om hjælp til at bevare de mange historiske dokumenter, som familien i flere generationer har gemt.

Der er brug for meget plads til at tørre dokumenterne, fordi de skal bredes ud og tørre langsomt.

Hjælpen var hurtigt på plads, fortæller Marie Sølling.

Hun var søndag selv i gang med sammen med sin mor Mette Sølling og Lærke Sølling på anden dag i gang med at brede gamle breve, papirer, blade og aviser udover gulvene i den private del af Søllingsgaard, men opgaven er større, end familien selv kan klare, så lørdag bad de i et opslag på Facebook svanekeboerne om hjælp til at få tørret de mange gamle papirer.

– Folk har været virkelig søde og hjælpsomme, og vi har fået “afsat” næsten det hele. Vi skal nok komme i mål med den opgave i dag, fortæller Marie Sølling søndag eftermiddag.

– Vi er blevet tilbudt en hel masse plads til at brede det ud. Så meget, at vi ikke har nået at tage imod det, for det tager også tid at brede det ud. Men det er der også nogle, der hjælper med.

Gulvet i to stuer i købmandsgaarden er allerede fuldstændig dækket med sirligt skrevne breve og andre dokumenter samt blandt andet gamle aviser og blade.

– Vi har breve liggende fra slutningen af 1800 tallet, breve skrevet til og fra tidligere generationer af familien på Søllingsgaard. De beskriver livet på gården. Mange af dem er sjove, vi har også fundet f.eks. anbefalinger til de ansatte, fortæller Marie Sølling.

Noget lå på loftet, noget lå i kælderen, og meget er kun vandskadet og skal bare tørres.

– Her er blandt andet aviser fra 1890. Man kunne også bare smide det ud, men det er så svært at smide noget ud fra 1800-tallet, mener hun.

Bornholms Ø-arkiv hjælper også i arbejdet med at redde de gamle dokumenter. Eksempelvis er de gamle købmandsprotokoller er meget interessante, fortæller Marie Sølling.

Nuværende idehaver, Marie Søllings mor, Mette Sølling er 6. generation på Søllingsgaard, og de mange gamle dokumenter er gemt af familien gennem mange generationer og i et omfang, hvor familien i dag ikke har et overblik over, hvad der egentlig var i gemmerne, da branden ramte.

En del af Svanekes historie

Brevene og de andre dokumenter skal tørre i nogle dage, og så bliver næste skridt at tage stilling til, hvad der så skal ske.

– Vi skal finde ud af, om vi vil bruge tid på at kategorisere det – eksempelvis hvem det er fra og til, og hvornår er det fra. Og i det hele taget få sorteret det, især sortere det fra, der er relevant for købmandshistorien her. Det der er sjovt, er jo de breve, der fortæller noget om livet her på gården og i Svaneke. Men det er et stort arbejde, siger Marie Sølling.

Skulle nogen have lokalhistorisk interesse og lyst til at hjælpe med at kategorisere og sortere denne del af Svanekes historie, vil familien gerne tage mod hjælp til det også.

En del gamle historiske dokumenter og genstande gik tabt ved branden i Søllingsgaard i Svaneke. Over bodegaen opbevarede Mette Sølling en del historiske dokumenter. Blandt andet regnskabsbøger fra 1800-tallet og også gamle effekter.

Meget blev dog bevaret, fordi det lykkedes Bornholms Brandvæsen at begrænse branden.

Hvornår Svaneke Købmandshandel og Svaneke Bodega kan åbne igen, kan Mette Sølling endnu ikke vurdere, men hun håber de kan åbne igen til sommer.