Nytårsparole hos Politihjemmeværnet. Arkivfoto: Berit Hvassum

Tirsdagens leder: Husk heltene!

Vidste du, at de frivillige i Politihjemmeværnskompagni Bornholm sidste år lagde godt 2.500 timers indsats til gavn for os alle sammen? Det er op mod to årsværk. Og det er en fordobling i antallet af brugte timer på 10 år.

Det er tid, hvor de frivillige vælger at gøre noget for andre – mens vi måske selv har travlt med at gøre noget for os selv og vores nærmeste.

De frivillige fravælger familien og deltager i stedet for eksempel i en bevogtning ved en brand. Det er måske ikke altid et arbejde med høj prestige og synlighed, men det er vigtigt.

Og hvad får de for det? Først og fremmest den indre glæde, det altid giver at gøre noget uegennyttigt – og så måske en ostemad og en kop kaffe. Og – forhåbentligt – et venligt nik, fra os, der passerer dem på deres vagt.

 

De stillede også med hele
40 mand, da en 85-årig
dement mand forsvandt

 

Du kender godt nogle af de mere dramatiske missioner.

I påsken foretog et F-16-fly en sikkerhedslanding i Bornholms Lufthavn efter at være blevet ramt af en fugl. Flyet var en del af afviserberedskabet over Østersøen. Det er ikke for sjov. Det fly skulle bevogtes, fordi en del af lufthavnen blev klassificeret som militært område.

Det klarede Politihjemmeværnskompagni Bornholm med våben i hånd.

De stillede også med hele 40 mand, da en 85-årig dement mand forsvandt og senere blev fundet i live efter halvandet døgn i kulden.

Mange af kompagniets opgaver er mere anonyme. De spærrer af, skaber arbejdsro for politi og redningspersonel og bevogter. Og gennemfører fortrolige opgaver, som vi andre aldrig får noget at vide om, fordi de også kan holde mund, når de skal.

De er der, når havnen i Rønne skal indvies med en fest. De er der til de mange cykelløb. Og de er der selvfølgelig til Folkemødet.

De får kort sagt store dele af aktiviteterne i det civile samfund til at hænge sammen. I al ubemærkethed.

 

Tak, fordi I passer på os!

 

For indsatsen i 2019 modtog kompagniet i weekenden en fælles hyldest ved den årlige nytårsparole på politigården i Rønne, hvor politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fremhævede de frivilliges vigtige indsats.

Men er vi andre gode nok til at sætte pris på den beskyttelse, de frivillige i korpset yder for os andre? Eller tager vi det bare for givet – eller bliver måske ligefrem irriterede over at de står der og dirigerer os i deres uniformer?

Kompagnichef Michael Stuhr kunne til parolen påpege, at de frivillige burde påskønnes meget mere af samfundet, medierne – os alle sammen. Han bliver prikket på skuldrene af politihjemmeværnfolk, som føler sig overset.

Det kan vi ikke være bekendt. Derfor skal det lyde herfra:

Tak, fordi I passer på os! Tak, fordi I vælger at bruge noget af jeres liv på fællesskabet. Det er set. Og det er påskønnet.