Nu fejrer de deres nye status som privat børnehave

Nu fejrer de deres nye status som privat børnehave
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 28. JAN 2020 • 16:25
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
28. JAN 2020 • 16:25
Flaget er hejst, fordi man fejrer Karls seks års fødselsdag den dag, vi besøger Naturbørnehaven i Hasle. Flaget bliver hejst igen på fredag, hvor der inviteres til forældrekaffe og åbent hus for at fejre institutionens nye status som en privat børnehave.

”Så lykkedes det endelig. Langt om længe har vi fået vores ibrugtagningsgodkendelse og kan nu kalde os privat børnehave”, skriver forældrebestyrelsen og personalet i indbydelsen.

Det var allerede i december 2018, at kommunalbestyrelsen godkendte, at børnehaven bliver omlagt fra puljeinstitution til et privat dagtilbud. Det viste sig imidlertid, at man langt fra var i mål. Forklaringen ligger i, at man blev godkendt til at udvide fra 20 til 25 børn.

– Når vi skulle have flere børn, blev det anset som ændret anvendelse, selv om vi altså stadig er en børnehave. Det betød, at vi ifølge byggeloven skulle have etableret et automatisk brandalarmanlæg og et udluftningsanlæg. Vi spurgte: Er det nu nødvendigt, når vi er en naturbørnehave, og vi ikke er så meget inde? Vi brugte lang tid for at finde ud af, om det virkelig kunne passe. Men der var ikke noget at gøre. Sådan er reglerne, fik vi at vide, fortæller børnehavens leder, Katrine Branth.

Den samlede regning på de uforudsete udgifter blev på 200.000 kroner.

– Man kan roligt regne med, at vi ikke vil søge om godkendelse til flere end 25 børn, for det er alt for besværligt at have med at gøre, sukker Katrine Branth.
 

Åbent hus

Naturbørnehaven i Hasle ligger på Fælledvej og er etableret i idrætsforeningens gamle klubhus. Her holdes åbent hus fredag den 31. januar kl. 14.

– Vi har forældrekaffe hver den sidste fredag i måneden, og her har vi som altid ved vores arrangementer en god opbakning fra forældre og bedsteforældre. Denne gang inviterer vi så vidt og bredt. Alle interesserede er velkommen, siger børnehavens leder, Katrine Branth.

 

Styrer selv ventelisten

Børnehaven har lånt pengene, men det kommer ikke til at påvirke forældrebetalingen, oplyser lederen.

– Vi har været Bornholms eneste puljeinstitution, og det var faktisk kommunen, der gerne ville have, at vi blev privat. I det daglige betyder ændringen ikke noget. Men vores tilskud fra kommunen bliver anderledes og faktisk får vi mere i tilskud. En anden ændring er, at vi nu selv kan styre vores venteliste. Nu skal forældrene ringe direkte til os, hvor man tidligere skulle kontakte kommunens pladsanvisning, forklarer Katrine Branth.
 


Mad over bål

Clara, Joel og Isak holder Sandra West Hansen med selskab ved bålet, hvor der tilberedes grøntsagssuppe med bacon.

Hver fredag bliver der lavet mad over bål, og børnene har ikke madpakker med denne dag, hvor de til gengæld må have noget legetøj med i børnehaven.