Et F-16-fly måtte sikkerhedslande i Bornholms Lufthavn. Foto: Berit Hvassum

Hjemmeværnet kom på historisk opgave: Vi fik travlt

Politihjemmeværnet holder til på politigården i Rønne og samarbejder tæt med Bornholms Politi, så naturligvis deltog politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen i politihjemmeværnets nytårsparole i weekenden.

I sidste weekend var hun også med til Det Bornholmske Hjemmeværns nytårssammenkomst.

– Det er to vigtige lørdage for mig, og det er let for mig at få lov, for min familie på Sjælland ved godt, hvad det er for en indsats, I yder, sagde politidirektøren.

Hun fremhævede i sin tale to særlige opgaver fra det forgangne år, hvor politihjemmeværnet fik stor betydning.

I påsken måtte et F-16-fly, der var sendt på vingerne fra Skrydstrup for at deltage i afviserberedskabet over Østersøen, foretage en pludselig sikkerhedslanding i Bornholms Lufthavn. Flyet havde fået problemer i luften, og Forsvaret meddelte senere, at en fugl havde ramt kampflyet.

Over påskedagene blev en del af lufthavnen klassificeret som militært område, og det blev bevogtet med våben i hånd, som Kit Claudi Grøn-Iversen udtrykte det.

– Vi fik travlt med at bevogte flyveren, og for første gang i danmarkhistorien fik vi hjemmeværnet til at klare opgaven, forklarede hun.

Også indsatsen for at finde den forsvundne 85-årige demente mand fra Gudhjem, der blev fundet i live efter halvandet døgn i kulden, fremhævede politidirektøren i sin tale.

”Julemiraklet i Gudhjem” kaldte hun eftersøgningen med den lykkelige udgang.

– På et tidspunkt ringer vi til Stuhr (Michael; Politihjemmeværnets kompagnileder, red) for at høre, om vi kan låne to motorcykler, så eftersøgningsområdet kan udvides. Og inden for en time har vi 40 mand, som ved, hvordan man skal agere i en eftersøgning, så sporene ikke bliver ødelagt for hundene, fortalte Kit Claudi Grøn-Iversen.

 

Den Gyldne Hjelm

Overrækkelser af forskellig karakter indgår også i nytårsparolen. Den største hæder i Politihjemmeværnskompagni Bornholm, Den Gyldne Hjelm, tilfaldt Henrik Hoffensitz. I begrundelsen lagde kompagnichefen vægt på, at fanebærer Hoffensitz har gjort en uselvisk indsats og vist engagement, samt at han ofte byder sig til, når der mangler en person til en opgave.

– Jeg synes i den grad, du har fortjent det. Du er altid frisk, og vi er glade, når du stiller med fanen, selv om det ikke altid er den mest spændende opgave, sagde Michael Stuhr, efter hjelmen blev overrakt.

Desuden overrakte kompagnichefen 10 års-tegn til Martin Kjeldsen og Gert Lykke Espersen.

Foto: Berit Hvassum

 

Hun brugte lejligheden til at informere hjemmeværnsfolkene om den 85-åriges tilstand godt en måned senere.

– Han har det altså godt i dag, og det er takket være jer. Jeg håber, at samfundet i stigende grad vil anerkende den indsats, I gør for en ostemad og en kop kaffe på en kold dag.

Kit Claudi Grøn-Iversen havde på forhånd beregnet, at politihjemmeværnets samlede tidsforbrug på indkaldte opgaver, svarede til mellem halvandet og to årsværk. Hun takkede hver og en af hjemmeværnsfolkene for deres indsats, som aflaster de ansatte i politiet.

– Her på øen er vi sindssygt afhængige af, at vi yder lidt mere, end hvad der ellers forventes. Det er så vigtigt at gå den ekstra meter, sagde hun om samarbejdet på tværs af faggrupper og beredskabsgrene.