"Se nu at komme ud af busken, Mogens Jensen"

"Se nu at komme ud af busken, Mogens Jensen"
Fiskeriminister Mogens Jensen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. JAN 2020 • 14:22
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
15. JAN 2020 • 14:22
I Kattegat er torskekvoten sat ned med 77 procent, i Skagerrak med 50 procent, i den vestlige østersø med 60 procent og i den østlige østersø med 92 procent.

Det er ikke let at være fisker på de konditoner, og for nylig sagde Thomas Thomsen, formand for Bornholm og Christiansøs Fiskeriforening, da også i Bornholms Tidende, at han tror, at nogle af de cirka 40 tilbageværende bornholmske erhvervsfiskere vil have kastet håndklædet i rusen, inden 2020 er omme, hvis ikke der kommer en hjælpende hånd.

Samtidig fortalte han, at han sammen med resten af foreningens bestyrelse samt andre bornholmske fiskere havde haft møde med minister for fiskeri Mogens Jensen, da denne den 30. september sidste år besøgte Bornholm:

– Hvor vi var inde på nogle kompensationer til fiskerne oven på de kraftige kvotereduktioner, som vi skulle have en dialog om. Der er bare ikke rigtig sket noget siden, forklarede Thomas Thomsen i artiklen.

På den baggrund har avisen nu spurgt Miljø- og Fødevareministeriet, hvorunder fiskeri hører, hvad der siden er sket i sagen, hvilket ministeriet redegør for i følgende skriftlige og ganske kortfattede svar:

”Miljø- og Fødevareministeriet er ved at se på, hvordan en model for kompensation af fiskerne i Østersøen i 2020 evt. kan etableres”.

Hvad synes Thomas Thomsen mon om det svar?

Vi fanger ham tirsdag eftermiddag over satellittelefonen, midt som han ligger og forsøger at fange fladfisk i Østersøen sydvest for Bornholm, og fortæller ham om ministeriets svar på vores forespørgsel.

– Ministeren har jo kendt til problemstillingen og de drastiske reduktioner af kvoterne, som blev forhandlet på plads på et ministerrådsmøde i EU i oktober sidste år, så det skuffer mig, at der ikke var sat noget af til kompensationer på Finansloven, siger Thomas Thomsen.

Nu er de så i ministeriet ved at se på en model for det, synes du, det har taget lang tid?

– Ja, jeg kunne godt have tænkt mig en konkret udmelding, siger Thomas Thomsen.

– Nu er vi henne i januar måned, og der er folk, som skal betale renter og afdrag og regninger, og når vi ikke må fiske, er det unægteligt svært. Ja, lige nu ligger vi så her sønden for Bornholm og forsøger at fange fladfisk, men det giver jo slet ikke det samme, som hvis vi måtte fange torsk og kunne tjene til livets ophold selv.

Hvad siger du til, at der i svaret fra ministeriet står, at man ser på, hvordan en kompensation ”eventuelt” kan etableres? Det virker ikke, som om det nødvendigvis er sikkert, at den skal etableres?

– Nej, og det stiller jeg mig stærkt undrende overfor. Når man for eksempel i den østlige østersø skærer 92 procent af kvoten, giver det sig selv, at det kan ingen leve af. I forvejen var kvoterne allerede reduceret, og der er altså ingen, der kan overleve at gå så meget ned i løn.

Ud af busken

Er det, du siger, at du undrer dig over, at man ikke er kommet længere i processen, og at man bruger ordet ”eventuelt”?

– Ja, begge dele. Det har jo længe været en kendt situation, at vi er under pres. Nu er det da heller ikke sådan, at vi går 92 procent ned i løn, vi er bare nødt til at finde på noget andet at lave, men vi får under alle omstændigheder en økonomisk lussing. Når de så også har skåret 60 procent i den vestlige østersø, er det altså en ordentlig kamel at sluge. Så jeg forstår ikke, man skriver ”eventuelt”, man har længe kendt til situationen så se nu at komme ud af busken!

Har du et bud på kompensationens størrelse eller ud fra hvilken model, den eventuelt skal udbetales?

– Sidst, vi fik noget, var det ud fra den såkaldte de minimis-ordning under EU, som har et maksimumsbeløb på 30.000 euro, og jeg mener, at man bør bruge de samme kriterier som dengang i den aktuelle situation. Men jeg mener også, det vil være forkert at se på, hvordan vores fangster var sidste år og forrige år og udregne kompensationen på det grundlag, for allerede da havde sælerne spist os ud af huset. Det er ikke noget, vi kommer til at spinde guld på, men vi skal have en ordning, som gør, at vi kan betale for at leje kvoter andre steder, siger Thomas Thomsen.

– Ellers svarer det til at sætte hæfteplaster på et kraniebrud. Og hvis ikke der kommer nogle penge, så er der helt sikkert nogle fiskere, der kommer til at dreje nøglen om.