Handelstandsforeningens formand Jan Bidstrup. Foto: Jens-Erik Larsen

Julehandlen i Rønne: Nogle brancher er helt ude i tovene

Udsalgssæsonen er godt i gang, og formanden for Rønne Handelsstandsforening kan gøre status over årets julehandel.

– Det er svært at svare enkelt på, for det er meget brancheafhængigt. Nogle brancher presses hårdt af internettet og er helt ude i tovene, mens andre for længst har indrettet sig på internethandlen, siger Jan Bidstrup,

Han forklarer, at andre variabler som folks købelyst, fraflytning/tilflytning og antallet af turister i hans egen tøjbutik i disse år er mindst lige så vigtige som nethandlen, idet konkurrence fra internettet er en kendt faktor, der ikke udvikler sig i store ryk. For hans eget vedkommende flyttee en-tre procent af omsætningen hvert år over på nettet.

Julehandlen – forstået som handlen i december – er ikke helt, hvad den har været. Det skyldes til dels, at november har udviklet sig til en af årets vigtigste måneder for handelslivet, selvfølgelig drevet frem af den travle shoppingdag Black Friday.

– Så nu lægger vi de to måneder sammen, når vi opgør julehandlen. Og november og december er til sammen stadig større end juli og august, siger Jan Bidstrup.

Selv om man ikke kan undgå at lægge mærke til flere tomme butikslokaler på prominente placeringer i centrum, er der mange af Rønnes butikker, der klarer sig et sted mellem nogenlunde og fint. Og det hænger sammen med en god opbakning fra lokalsamfundet, der har lyttet til de gentagne opfordringer om at handle lokalt, når det er muligt, mener handelsstandsformanden.

– Folk kommer hen til os i butikken og nævner det. Det er virkelig bekræftende, at kunderne siger, at de bevidst har valgt at handle lokalt, siger Jan Bidstrup.