Foto: Jens-Erik Larsen

Flammerne skånede købmandsbutik fra 1836: Der lugter mere af krydderier end af røg

Svaneke Købmandshandel har ligget afskærmet med store plader for vinduerne, siden Søllingsgaard i Svaneke brændte nytårsnat. Da branden begyndte i en markise ved netop købmandsbutikken, var Søllingsgaards ejer, Mette Sølling, helt sikker på, at den lille historiske butik havde lidt en lige så trist skæbne som de mest medtagne dele af den brandhærgede bygård. Men nej.

Mette Sølling fik sig noget af en overraskelse, da hun fik lov at fjerne afskærmningen og se ind i butikken.

– Jeg troede, at vi skulle lave hele købmandshandlen om. Det var jo her, det brændte aller mest, da vi så det ude fra. Men da politiet gav os tilladelse til at tage pladen af, så dukkede den fineste lille købmandsforretning op. Der er sodskade – men ingen vandskade. Og her er ingen brandskade andet end lige på den her side af døren, fortæller Mette Sølling og peger på et lille forkullet område ved indgangspartiet.

 

Mette Sølling kan glæde sig over, at Svaneke Købmandshandel stort set er intakt indvendigt. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Dufter stadig af krydderier

Hverken flammerne eller brandvæsnets kaskader af vand har ødelagt butikkens fine gamle inventar fra 1836. Og utroligt nok lugter lokalet meget mere af krydderier og urter end af røg.

– Vi er rigtig glade for det. Vi tænkte, at købmandsbutikken ville være noget af det aller sværeste at erstatte. Man kan ikke lige købe de gamle ting, der har stået her siden 1836. Og det er jo sjovt, at det samme inventar har været her i alle de år, fortæller Mette Sølling.

Til sammenligning har en stue til den ene side af købmandshandlen fået vandskade, og Svaneke Bodega, der ligger til den anden side, er massivt brandskadet. Mette Sølling mener, at butikken blev reddet af værelset, der ligger over den.

– Det lader til, at det værelse, der ligger lige over købmandsbutikken, er lavet af rigtig fine kernetræsbrædder, der kun er blevet svedet på den udvendige side. Brædderne har dannet en lille paraply omkring købmandsbutikken, så der hverken er kommet vand eller brand ned, fortæller hun.

Familien Sølling har haft Søllingsgaard i generationer. Før branden indeholdt det store hus fem lejligheder, bodegaen og købmandsforretningen.