Foto: Jens-Erik Larsen

Lars Kærulf til nytårskur: Nu ser det måske endelig ud til, at jeg får ret

Hele 315 mennesker havde søndag eftermiddag fundet vej til Bornholms Kunstmuseum for at høre museumsdirektør Lars Kærulf Møller give et tilbageblik på året, der gik, og for at høre lidt om, hvad museet byder på i året, der kommer.

– Vi går nu ind i et nyt årti – et årti, som giver store forandringer ude i verden og sikkert også i vores egen lille andedam.

– Jeg har jo stået her år efter år og sagt, at jeg i øvrigt mener, at museet må udbygges, og nu ser det måske endelig ud til, at jeg får ret. I hvert fald er lokalplanen nu i høring, og efter det behørige demokrati – som ville have gjort Kafka grøn af misundelse – ser det ud til, at det fysiske byggeri kan gå gang i løbet af et års tid. Og hvis alt går, som præsten prædiker, kan vi se frem til indvielse i efteråret 2023, fortalte Lars Kærulf Møller indledningsvis.

Han takkede kommunalbestyrelsen, som enstemmigt har støttet museets bestræbelser.

– Og ikke mindst vil jeg også takke de mange fonde, som har udvist en helt utrolig tålmodighed, sagde Lars Kærulf Møller med hentydning til, at projektet med en ny museumsbygning er blevet udskudt flere gange.

Nyt magasin i Tejn

Lars Kærulf Møller fortalte, at planerne om et nyt magasin i Tejn er kommet et skridt videre.

Det er planen, at den gamle administrationsbygning, som tidligere tilhørte isværket på Tejn Havn, fremover skal rumme ikke bare et arkæologisk center, men også en del af Bornholms Kunstmuseums skulpturer, da der efterhånden mangler plads i kunstmuseets nuværende gemmer.

– I 2018 sikrede Peter Juel-Jensen (bornholmsk folketingsmedlem for Venstre, red.) to en halv million på finansloven, og søreme om ikke også Joy Mogensen (nuværende kulturminister, red.) også syntes, at det var en god idé, så i 2019 kom der yderligere 2,6 millioner kroner til projektet, forklarede Lars Kærulf Møller.

70 nye værker

2019 blev også et år, hvor der blev tilføjet mange nye kunstobjekter til kunstmuseets samling, fortalte han.

– Bornholms Kunstmuseum har i 2019 erhvervet intet mindre end 70 nye værker til samlingen. Det har foranlediget, at folk har spurgt os, om ikke vi kunne præsentere dem i en samlet udstilling, men det har vi ikke rigtig lyst til. Dels er værkerne spredt over en stor tidsmæssig horisont, og der er ikke nogen sammenhæng i de 70 værker, ud over at de allesammen komplementerer vores samling, der jo skal dokumentere det bedste af den bornholmske kunst gennem tiden.

 

Hvis I ikke har været på besøg
her på museet inden for de seneste
måneder, så er der altid noget nyt
at gå på opdagelse efter

 

– Mange af værkerne er i øvrigt også blevet præsenteret i særudstillinger oppe i foyeren, og nogle indgår allerede i den faste ophængning, påpegede Lars Kærulf Møller.

– Det dokumenterer sådan set bare, at hvis I ikke har været på besøg her på museet inden for de seneste måneder, så er der altid noget nyt at gå på opdagelse efter.

 

Billedserie:

 

Kunst om det at være menneske

I går, søndag, var også sidste chance for at se udstillingen ”Living in the present Future”, og inden da viste Bornholms Kunstmuseum udstilllingen ”Legacy” med værker af Maria Rubincke.

– Fælles for de to udstillinger er, at de griber fat i selve det at være menneske og i menneskets forhold til naturen, forklarede Lars Kærulf Møller og kom herefter ind på, at museet har intensiveret formidlingen af kunst i forhold til den yngre generation.

– Vi har i de senere år også opgraderet vores formidling til børn og unge, og resultatet kan lige nu ses i kælderen, hvor børn og unge fra Friskolen Østerlars og Bornholms Efterskole har arbejdet med temaet Bauhaus, der i 2019 kunne fejre 100-års jubilæum.

– Intet mindre end 250 børn deltog i vores naturvidenskabsfestival, hvor vi har samarbejdet med en række andre kunstmuseer om et projekt udformet af kunstneren Jeppe Hein.

Det var et projekt, der gik under titlen ”Breathe with me” og som tog udgangspunkt i temaet vand og åndedræt, hvor børn blandt andet skulle male deres eget åndedræt med vandfarve.