Slut med Bog & Idé i Rønne

Slut med Bog & Idé i Rønne
Pernille Dam Povlsen og Peter Povlsen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 5. JAN 2020 • 13:06
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
5. JAN 2020 • 13:06
Det var et 32 år gammelt samarbejde, der sluttede ved nytår, da boghandelen William Dam på Store Torv i Rønne forlod Danmarks største boghandlerkæde, Bog & idé, som repræsenterer i omegnen af 100 butikker landet over.

Så længe har den lokale boghandel, som i dag rummer meget andet end bøger, været med i kæden, der som udgangspunkt var et indkøbssamarbejde – og i mange år var samarbejdet en stor fornøjelse. Men de seneste seks-syv år synes ejerne, Pernille Dam Povlsen og Peter Povlsen, at samarbejdet i stigende grad blev en klods om benet på bogladen. Og ikke mindst et dyrt bekendtskab.
Det blev mere og mere en kapitalfondslignende kæde, hvor man ikke var herre i eget hus.

– Det blev mere og mere en kapitalfondslignende kæde, hvor man ikke var herre i eget hus, siger Peter Povlsen.
– Vi blev præsenteret for helt faste sortimenter af bøger, papirvarer og så videre, som vi skulle tage ind, selv om vi ikke nødvendigvis syntes, at de passede til vores butik og måske hellere ville præsenterer nogle andre varer for vores kunder.

Grundlæggende syntes ægteparret, at deres butik også begyndte at blive fyldt op af for mange plastikting.
– Vi vil gerne have mere fokus på kvalitet, siger Peter Povlsen.

Samtidig er der i de senere år blevet skruet ganske voldsomt op for prisniveauet for at være en del af Bog & Idés markedsføring, uden at serviceniveauet af den grund blev højnet. Til gengæld blev topstyringen stadig mere snærende.

– Vi sparer mange penge på at melde os ud, siger Peter Povlsen.
– Og det er allerede resulteret i, at vi i år har kunnet ansætte en ny medarbejder. Nu vil vi til at markedsføre os stærkere lokalt.

Pernille Dam Povlsen:
– Jeg har kun modtaget positive bemærkninger fra folk, når de har hørt, vi siger farvel til Bog & Idé. Jeg tror, folk er trætte af kædeforretninger, som ligner hinanden. Men nu har vi igen friheden til at køre butikken, som vi selv vil, og på den måde tror jeg også, vi rammer en trend i tiden.

Bytteservice
For eksempel vil William Dam forsøge at tage kontakt til den lokale producent af økologisk modellervoks, Ailefo.

– Det vil vi eventuelt gerne forhandle, siger Peter Povlsen.
– Så nu må vi se, om vi får en aftale i stand. Men i hvert fald får vi generelt mindre plastik i butikken, når Bog & Idés varer ryger ud.

Så vidt, det er ham bekendt, er der i omegnen af en snes butikker, der forlader Bog & Idé, og som finder andre indkøbssamarbejder. William Dam er således nu med i Kon-Tur, som er et indkøbssamarbejde mellem cirka 65 butikker landet over, der er langt billigere at være en del af, og hvor der er friere tøjler.

– Men det medlemskab betyder, at vi stadig kan tilbyde landsdækkende bytteservice, siger Peter Povlsen, som sammen med hustruen har særdeles travlt i disse dage med at få trimmet IT-delen af deres virksomhed til de nye tider.
– Det skulle vi gerne været helt oppe at køre med i februar, siger han.

Indtil da streger medarbejderne med kuglepen manuelt en lille hilsen fra deres gamle samarbejdspartnere ud på de bonner, de rækker over salgsdisken: Bog & Idé.



Historien om William Dam
Historien om William Dam, som i dag ligger på Store Torv i Rønne, strækker sig helt tilbage til 1857 og butikken har haft en del navne, indtil Pernille Dam Povlsens farfar i 1933 overtog den og navngav den efter sig selv, William Dam.

Det var J. J Henriksen, der den 9. september 1857 åbnede en bog-, papir-, musik-, og kunsthandel, samt et lejebibliotek.

1868 overdrages butikken til P. Bjørnbak, som havde den i seks år, hvorefter han drog til København og opbyggede en konvolutfabrik.

Ludvig Ferdinand Bjerg, som altså overtog den i 1874, solgte allerede i 1879 bogladen til Frits Sørensen, som kom fra Slagelse, men havde stået i lære hos Bjørnbak. i 1927 trak han sig tilbage, og overlod driften til medarbejderne, og Pernille Dam Povlsens farfar, som var rønnebo, stod i lære og overtog forretningen i 1933.

Han var en entreprenant type, som blandt meget andet stiftede rejselubben Over Sø og Land, som fik 3.000 medlemmer, fik fløjet friske blomster ind fra Nice og udloddede spændende effekter fra eksotiske lande. Han blev på et tidligt tidspunkt en af foregangsmændene for rejsebureauvirksomhed på Bornholm og var også med til at etablere Bornholms Lufttaxa, som på et tidspunkt befløj Bornholm.

I 1964 kom Pernille Dam Povlsens far ind i billedet, og da farfaren døde i 1973, overtog faren og moren virksomheden.

I 2001 overtog Pernille og Peter den og flytter tilbage til Rønne. De havde da Strandvejens Boghandel.

Men skal man have et indryk af, hvor lang virksomhedens historie faktisk er, kan man tænke på, at 1857 var det år, H.C. Andersen besøgte Charles Dickens i London, glødepærer, motorer og telefoner var kun i deres vorden, briterne nedkæmpede et oprør i Indien, den amerikanske borgerkrig var under opsejling, Frederik Vll regerede, rådgivet af Grevinde Danner, sundtolden, som havde været i kraft siden 1429, blev ophævet, og Næringsfrihedsloven trådte i kraft.

blockquote>