Foto: Berit Hvassum

Butiksejer på flugt fra skimmelsvamp: Jeg måtte ringe efter en ambulance midt om natten

Karina Westergaard kunne i går, torsdag,  åbne dørene til sin nye butik i Bagergården i Aakirkeby.

Byens Briller er kun rykket et par hundrede meter væk fra den oprindelige adresse på Torvet, men forskellen er enorm af flere grunde, forklarer optikeren, der i disse dage kan fejre fem års jubilæum som indehaver af Byens Briller i Aakirkeby.

– Jeg måtte lukke butikken på Torvet i slutningen af november på grund af skimmelsvamp, siger Karina Westergaard, der de seneste år har været hårdt ramt af astma og deraf følgende åndedrætsbesvær og hoste.

– Jeg måtte ringe efter en ambulance midt om natten for tre uger siden, fordi jeg havde svært ved at trække vejret. I dag er jeg ikke i tvivl om, at det er på grund af skimmelsvampen i den gamle butik, siger Karina Westergaard.

Hun har skrantet i flere år, men har hele tiden tillagt symptomerne noget andet.

– Til sidst sagde min mand, at der da måtte være noget. Så vi købte en test på nettet for at undersøge, om der var skimmelsvamp i lokalerne, og det viste testen, siger Karina Westergaard.

Klager førte ikke til noget

Testen afslørede ifølge Karina Westergaard, at hendes butik, som var et lejemål, var angrebet af fire forskellige svampetyper, heraf tre skadelige.

En serie klager til ejendommens ejer over utæt loft, fugt og deraf følgende skimmelsvamp førte ikke til noget.

Herefter stod det klart for indehaveren af Byens Briller, at situationen på Torvet var uholdbar.

– Jeg var begyndt at tage astmamedicin i stride strømme, og min medarbejder var også ramt, fortæller hun.

I starten af december fik Karina Westergaard en henvendelse fra en borger i Aakirkeby, der gjorde hende opmærksom på, at der var et ledigt lokale i Bagergården, som måske kunne have hendes interesse.

Og så gik det hurtigt.

– Jeg ringede til Martin Barslund, som ejede lokalerne, den 1. december, og den 2. december gik vi i gang med istandsættelsen, siger Karina Westergaard.

Tager tid at få ud af systemet

I dag er hun lykkelig over de nye lokaler, som blev istandsat og indrettet med nyt synsprøverum i løbet af december måned.

Som en positiv overraskelse har Karina Westergaard observeret, at der er meget mere trafik ved den nye adresse over for kirken, end der var på Torvet.

– Det ligger helt fantastisk. Der er meget mere trafik i det her kryds, end der var på Torvet, det er jeg meget overrasket over, siger hun.

Og astmaen er på tilbagetog.

– Det tager tid at få ud af systemet. Jeg er stadig hæs, men jeg kan mærke fremgang. Jo mindre jeg har været i de gamle lokaler, jo bedre er det blevet, siger Karina Westergaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejendommens ejere.

 

Foto: Berit Hvassum

 

Ekspert i skimmelsvamp: Et underbelyst område

 

Der kan ifølge Sundhedsstyrelsen være en sammenhæng mellem skimmelsvamp og astma.

– Men det kræver, at man kan påvise det, siger Jette Blands, læge i Sundhedsstyrelsen.

Der er endnu ikke tilstrækkelig præcis viden om, hvad det er, mennesker reagerer overfor, når de opholder sig på steder med fugt og store mængder skimmelsvampe. Der kan være tale om en reaktion på de stoffer, som skimmelsvampene er opbygget af. Det kan også skyldes en reaktion på de stoffer, som skimmelsvampene danner, når de vokser, og når de tørrer ud.

Jette Blands anbefaler, at man søger læge, hvis man har mistanke om, at man har astma, som skyldes skimmelsvamp.

– Og så skal man få sagkyndig hjælp til at finde skaden, siger Jette Blands til Tidende.

Meget betændt meget hurtigt

Birgitte Andersen forsker i skimmelsvamp på DTU Bioengineering i Kgs. Lyngby og fortæller, at svampearter findes overalt, og at de ikke alle er skadelige.

– Jeg har undersøgt mange skoler og boliger og har ikke set et eneste sted, hvor der ikke er liv og glade dage. Spørgsmålet er, om det er noget, man har slæbt ind med skoene, eller om det er en Castello i køleskabet eller en fugtig kælder eller et utæt tag. Sidstnævnte kan være skadeligt.

Birgitte Andersen anbefaler en byggesagkyndig eller en DNA-test, hvis man har mistanke om skimmelsvamp:

– Det vil jeg helt klart anbefale. De billige tests er ikke særligt pålidelige.

Samtidig erkender Birgitte Andersen, at skimmelsvamp og allergier er et underbelyst felt i dansk forskning:

– Det er svært for os at finde samarbejdspartnere i medicinen. Og som lejer kan det blive meget betændt meget hurtigt, fordi ejeren af en ejendom kan skyde skylden på lejeren, samtidig med at forsikringen kun dækker skimmelsvampeskader hvis de afledt af fugt- eller vandskader.

Symptomer:

Personer der er overfølsomme overfor skimmelsvamp kan opleve følgende symptomer:

Astma og høfeber, kløende øjne, tilstoppet næse, hæshed samt hyppige infektioner i de øvre luftveje.

En del mennesker klager desuden over hovedpine, træthed, dårlig koncentrationsevne, svien i halsen, brændende hud og almen utilpashed.

Kilde: Astma-Allergiforbundet