Foto: Ørsted

Østersøen screenes for steder til havvindmøller

Østersøen vil nu blive screenet for mulige steder at placere havvindmølleparker. Også Nordsøen og Kattegat vil blive undersøgt for at finde frem til, hvordan kan man kan skabe kunstige øer, hvor kan kan lagre og omdanne strøm fra havvind til grønt brændstof. Det oplyser Klima- og Energiministeriet tirsdag.

Dermed sigter regeringen nu bredere, end Energinet først gjorde med sin idé om en seks kvadratkilometer stor kunstig ø på Dogger Banke.

Arbejdet med at undersøge de tre have omkring Danmark skal også afklare, hvor Danmark skal placere sin næste havvindmøllepark blandt de tre, der indgår i Folketingets energiaftale fra sidste år. Også de ekstra havvindmølleparker, som den nye regering foreslog før valget, vil blive omfattet af det kommende arbejde.

– Det er et kæmpestort projekt. Vi skal bygge mere end fem gange så meget kapacitet, som vi har i dag. Vi skal have en fornuftig og ambitiøs plan for udbygningen. Derfor går vi nu i gang med de indledende undersøgelser, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Minister nævner Ørsteds idé indirekte

Samlet ser det ud til, at de kommende havvindmølleparker vil koste mellem 200 og 300 milliarder kroner at skabe. Regeringen melder tirsdag ud, at “langt størsteparten” af de penge skal komme i form af private investeringer fra energiselskaber, der ønsker at producere den grønne strøm på havvind.

Staten vil “i høj grad” skulle betale for at udvikle teknologier, der kan bidrage til effektivt at udnytte den store mængde elektricitet, som en energi-ø vil kunne producere, oplyser regeringen også. Formålet er at sikre, at vindmøllernes strøm kan anvendes i andre områder af samfundet, såsom transport og industri.

Her har energiselskabet Ørsted spillet ind med en elektrolysefabrik, der kan omdanne havvind fra Østersøen til brint som brændstof for fly, skibe og lastbiler. Uden at nævne Ørsteds forslag direkte taler klima- og energiministeren om netop de tre transportformer i regeringens oplæg i dag.

– Havvind er helt central i den grønne omstilling. Hvis vi for alvor skal realisere det enorme potentiale havvind rummer, så skal vi udvikle fremtidens teknologier til at omdanne den grønne strøm til brændstoffer til fly, skibe og industri, siger Dan Jørgensen.

Den første park er placeret

Det står allerede klart, at den første park bliver Thor i Nordsøen ud for Thorsminde. Ørsted har foreslået at placere park nummer to i Østersøen, fordi man her kan bruge Bornholm som energi-ø og ikke først behøver at skabe en kunstig ø. Efter den nuværende køreplan kommer udbuddet af park nummer 2 i 2023.

De kommende undersøgelser skal bekræfte, at det er praktisk muligt at etablere en eller flere energi-øer i forhold til natur, miljø- og planforhold. De skal desuden levere økonomiske beregninger, der kan gøre det muligt at beslutte noget endeligt. Arbejdet skal spille ind i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, der starter i det nye år.

Ministeriet betragter screeningen af potentielle steder til nye havvindmølleparker som et første skridt på vejen. Sideløbende vil der blive udarbejdet en lang række andre analyser, inden det bliver besluttet, hvor man placerer de næste havvindmølleparker. Det handler blandt andet om dybdegående tekniske undersøgelser af energi-øers muligheder og om dialog med andre lande i Nordsø-regionen.

Arbejdet handler om at finde steder at producere 10 gigawatt om året. Det svarer til 10-12 havvindmølleparker af den type, der er på tegnebrættet i dag. Thor kommer efter planen til at producere 800 megawatt om året, mens Ørsteds forslag om en park i Østersøen handler om at producere en gigawatt  om året i første omgang – og mellem tre og fem gigawatt i en senere anden etape, hvor en udbygget Østersø-park også vil skulle eksportere strøm til Sverige, Tyskland og Polen.

Næste års finanslov har sat 65 millioner kroner over tre år af til det kommende arbejde. Heraf vil de 30 millioner blive frigivet allerede næste år. Dan Jørgensen afviser tirsdag over for Ritzau at vurdere, hvornår de kommende screeninger af områder kan være færdige.