Foto: Berit Hvassum

Højskolen tredobler sit forventede overskud: Vi er ikke længere truet af lukning

– Nu vi er ikke nervøse mere, vi er ikke længere lukningstruede.

Sådan siger forstander Allan Gardersøe, der tiltrådte 1. juni oven på en del uroligheder på Bornholms Højskole i det forgangne år.

Hans første tid på posten kom oven på en bortvist forgænger, en retssag og et personale, der i en tid havde måtte klare ærterne uden ledelse.

– Det er jo ingen hemmelighed, at højskolen har haft en del økonomiske udfordringer, så min tid er startet med en kulegravning af alt, hvad der er gået galt. Men med en bred indsats, ikke mindst fra kontorets side, kommer vi ud af 2019 med et langt større overskud end forventet, siger en glad Allan Gardersøe.

Bornholms Højskole havde budgetteret med en overskud på 91.000 kroner i 2019.

– Hvis det fortsætter som nu måneden ud, kan vi nok godt regne med et overskud omkring de 250.000 kroner, siger Gardersøe.

Trylleformularen har især været at gennemgå alle elevregistreringer i højskolens IT-System og få hver enkelt indberettet korrekt.

Økonomisk finkæmning

– Med de lange hold og alt det, vi har på programmet, taler vi måske mere end 1.000 mennesker. Det er ikke ligegyldigt, hvordan de bliver indberettet, og her kan der nemt ske tastefejl. Vi fandt ud af, at for nogle af eleverne stod betalingen et andet sted.

Det betyder, at højskolen reelt har haft flere elever end registreret.

Derfor udbetales der i 2020 omkring 45.000 kroner mere om måneden med tilbagevirkende kraft i statstilskud til højskolen, hvilket får økonomien for næste år til at se endnu bedre ud.

Gardersøe kan dog ikke udtale sig om det budgetterede overskud for 2020, eftersom budgettet først godkendes den 17.december.

Desuden har kontoret gennemgået alle udgifter og fået dem skåret ned – fra faste abonnementer til forsikringer og enkeltregninger, der er blevet tjekket efter og rettet. Højskolens bankkonto er i perioder blevet tjekket dagligt.

– Efter devisen ”mange bække små…” løber det hele jo op.

– Der har samtidig været en kæmpe opbakning til os i form af tilskud og legater. Det er en fornøjelse, at vi snart kan begynde at betale nogle af vores lån tilbage. Jeg havde naturligvis regnet med, at det ville gå fremad, men at det skulle komme til at gå så hurtigt, det havde jeg ikke forventet, konstaterer Allan Gardersøe.

Tilbage i 2017 havde Bornholms Højskole et underskud på næsten fem millioner kroner, hvilket gjorde kraftigt indhug i skolens egenkapital på syv millioner.

Året efter, havde man budgetteret med et underskud på 800.000 kroner, men da man kunne se, at økonomien så værre ud, fyrede man den daværende forstander Bente Larsen. Hun indledte efterfølgende en sag, som hun vandt, idet  fyringen og bortvisningen af hende blev konstateret at være uberettiget.

Den stigende pengebeholdning på Bornholms Højskole skal med tiden ud at arbejde:

– Det skal jo komme vores kursister til gode i form af aktiviteter, siger Allan Gardersøe, der også nævner højskolens bygninger på fremtidens udgiftsliste.

 

Foto: Berit Hvassum

 

Overraskende digitalt netværk i Japan : Japanerne sælger højskolen

 

Den 6. januar starter forårsholdet på Bornholms Højskole op, og derfor begynder tilmeldingerne nu at tikke ind.

Der skal findes lidt over 30 elever til holdet, der varer i 23 uger, og mandag formiddag var antallet af tilmeldinger oppe på 23 elever.

To af dem kommer hele vejen fra Indien, to er fra Sydkorea, en enkelt kommer fra Norge, og to er fra Japan.

Om de danske højskoler

At Bornholms Højskole har elever, der kommer fra Japan, er ingen nyhed, men hvordan det breder sig, har været lidt af en overraskelse for forstander Allan Gardersøe.

– I sidste uge fik jeg en besked med et link til et online arrangement. Det klikkede jeg selvfølgelig på, og det viste sig, at det var en japansk tidligere elev herfra, der sad i Japan foran et publikum og fortalte om den danske højskole, fortæller han.

Selv dukkede han op på en skærm i samme arrangement, men tekniske problemer med lyden betød, at han ikke kunne deltage i arrangementet i den forstand.

– Det viser sig, at man i Japan har en online ting, lidt i stil med facebook og Instagram, som har med danske højskoler at gøre. Her rangerer Bornholms Højskole ret højt.

– Inderne er vi til gengæld lidt spændte på, hvordan har de mon fundet vej til os?

Kunsthåndværket trækker

Bornholms nye titel som World Craft Region er også noget der trækker elever til.

Højskolen ved Almindingen har, ud over i out door aktiviteter, særligt glaspusteri, smykkedesign, keramik og billedkunst på listen over de bærende fag.

– Det er helt tydeligt, at der er en kæmpe sammenhæng med World Craft Region, konstaterer Allan Gardersøe om elevtilstrømningen.

Bornholms Højskole er da også den eneste højskole i Danmark, der kan undervise og har værksteder til glaspusteri.

– Vi skal måle os på det, som ingen andre har, siger Gardersøe.

– Men Out door aktiviteter burde jo næsten været sidestillet med kunsthåndværket.

Kursister i alle aldre

Holdene på Bornholms Højskole er ofte også i alle aldre.

– Der er kommet en større opmærksomhed på det refleksive rum, som et højskoleophold kan tilbyde. Det betyder noget for folk, som står ved skilleveje i deres liv. Det kan være en skilsmisse, eller at man har mistet sit job. Der er højskolerne jo et super godt sted, hvor personligheden får en afklaring.

– Erfaringen er, og nu har jeg jo ikke selv været her længe nok til at kunne sammenligne med andre år, at der også altid er nogle, der melder sig i de første uger, når kurset er begyndt, siger Allan Gardersøe, der forventer at få forårsholdet fyldt.