Åbning af det nye Klemensker Vandværk. Foto: Jens-Erik Larsen

Skål i vand!

Klemenskers nye 12 millioner kroner dyre vandværk i Søsende blev lørdag indviet med behørige armbevægelser. Miljøminister Lea Wermelin (S) kom forbi for at tale og nyde et glas frisktappet vand.

Formand for Andelsselskabet Klemensker Vandværk, Ralph Kofoed, var tydeligvis stolt af det nye byggeri, der skal sikre de godt 900 andelshavere frisk drikkevand i fremtiden.

– Et nyt vandværk har stået på bestyrelsens ønskeliste i mange år, eftersom forbruget har været stødt stigende i vores forsyningsområde, sagde Ralph Kofoed i sin velkomst.

– Det har givet os en del udfordringer, som vi mener, vi har løs nu. Nu skulle der være orden i sagerne til de kommende generationer. Vi er lidt stolte over resultatet.

Vil passe bedre på grundvandet

Lea Wermelin fortalte, at hun var meget glad for, at netop hun blev bedt om at stå for den officielle indvielse af vandværket. Fordi det ville hun naturligvis rigtig gerne. Ikke mindst, fordi rent drikkevand ligger hende på sinde.

– Vi vil ikke have drikkevand, der smager af klor. Vi skal undgå vand, der er pakket ind i plastik. Vi kender det fra udlandet: De lange hylder med plastikflasker i supermarkedet. Det er lig med lastbiltransport og lig med bjerge af affald. Jeg vil hellere bare kunne dreje på hanen, og det vil I også.

– Vi skal kunne nyde vores grundvand. Ja, ordet siger det hele. Det er så fundamentalt. Det er det, vi står og lever på. Det er det grundlag, vi ikke kan undvære. Men der er også en bagside af medaljen, fordi de seneste års fund af nye stoffer i drikkevandet også svækker tilliden til vores boringer. Det er jeg i gang med at gøre noget ved. Vi er i gang med med at kigge på, hvilke udfordringer der er for vore grundvand. Og så skal vi lave en plan for en bedre beskyttelse, sagde Lea Wermelin.