Eget foto

Gamle møbler endte på privat parkeringsplads

– Jeg vil ikke være en sur, gammel mand. Men jeg tænker da, at det er en underlig holdning at have, at man bare kan læsse sit affald af og have en forventning om, at andre skal rydde op efter en.

Det siger Jesper Møller-Hansen, der ejer og arbejder i Væksthuzet på Bykærvej i Hasle, hvor han er nærmeste nabo til Bofas genbrugsplads.

– Folk, der kører forgæves med deres affald, læsser det bare af. Dels uden for hegnet ved genbrugspladsen, men også på vores grund. Når jeg reagerer nu, skyldes det, at der forleden stod en stor lædersofa og en træseng på vores parkeringsplads, siger Jesper Møller-Hansen.

– Jeg vil tro, at jeg seks-syv gange gange inden for det seneste års tid har set, at affald er sat af. Det har primært været ved genbrugspladsen. Jeg tror, det er anden gang, at der står noget på vores parkeringsplads, tilføjer han.

– Vi har et godt forhold til pladskvinden på genbrugspladsen, og en gang imellem hjælper vi hinanden med at rydde op foran genbrugspladsens port. Men hun har gjort mig opmærksom på, at hun ikke bare må fjerne affald, når det det står på Væksthuzets grund. Så er det faktisk mig selv som grundejer, der har ansvaret for affaldet, siger Jesper Møller-Hansen.

– Jeg tog min trailer og kørte møblerne over i containeren. Det tog ikke lang tid. Men det er mere princippet i det. Det er en generel problematik om, hvordan vi behandler hinanden, og om hvilke forventninger, vi har til hinanden, mener Jesper Møller-Hansen.

Kører forgæves

Når han sidder og arbejder i Væksthuzet, observerer han af og til biler med trailere, som kommer kørende uden for genbrugspladsens åbningstid:

– De fleste vender om og kører igen, men enkelte stopper op og begynder at læsse af. Hvis jeg ser det, går jeg ud og gør opmærksom på, at Bofa ikke har åbent i dag, og at andre skal rydde op efter dem, så jeg synes, at de skal tage affaldet med og eventuelt køre op til Olsker, for der er døgnåbent, siger Jesper Møller-Hansen.

 

 

6 pladser

Bofa har seks genbrugspladser:
Rønne, Hasle, Østermarie, Nexø, Aakirkeby og Olsker.
De tre sidstnævnte har døgnåbent.
Pladsen i Hasle er åben onsdag og fredag kl. 10-17 samt lørdag kl. 9-17.

 

 

Bofa: Ikke noget stort problem

– Jeg ser det ikke som noget stort problem. En gang imellem står der lidt affald uden for genbrugspladsen, men det sker ikke hver uge, og det er heller ikke hver måned, siger Jan Paulsen, afdelingsleder for Bofas genbrugscenter.

Han forklarer, at affald placeret uden for genbrugspladsens hegn betragtes som henkastet affald i naturen.

– Kan vi i affaldet finde navn eller adresse, beder vi folk om at komme og fjerne det. Ellers tager vi det selv ind på pladsen, siger Jan Paulsen.

Afdelingslederen mener, at problemet med henkastet affald ved genbrugspladserne har været større. Men i dag ser man det sjældnere og slet ikke ved de pladser, som nu er blevet døgnåbne, oplyser han.

Jan Paulsen siger, at det er korrekt, at Bofa ikke er forpligtet til at fjerne affald, der er stillet på privat grund – som det er tilfældet, når noget bliver læsset af på Væksthuzets p-plads.

– Men hvis en borger har sat noget affald der, fjerner vi det selvfølgelig, hvis det er noget affald, der skal ind på pladsen, siger Jan Paulsen.