Missionshus totalrenoveres: Vi får et fantastisk godt hus

| ABONNENT | 28. NOV 2019 • 22:10
Af:
annette-timmermann
| ABONNENT
28. NOV 2019 • 22:10
I disse år er antallet af missionshuse på landsplan støt faldende. Indre Mission mister tilslutning, og der er i det hele taget en nedadgående tendens, men i Tejn har de lokale taget skeen i den anden hånd og går nu decideret mod strømmen.

Der er nemlig hektisk aktivitet i det gamle missionshus Getsemane, som i øjeblikket er ved at blive restaureret fra inderst til yderst. Håbet er, at de nye moderne rammer vil skabe mere liv i huset.

Det fortæller Bjarne Hartung Kirkegaard, formand for Alling Tejn Indre Mission.

Han går i denne tid selv og svinger penslen, så huset kan være klar til genindvielse den 8. december.

– Jeg har godt set, at der er nogle steder, hvor man sælger missionshuse, men vi gør lige præcis det modsatte. Vi synes, det kunne være sjovt, hvis der kom nogle flere her i huset, og vi knokler – frivillige og professionelle – med at blive færdige. Lige nu går jeg og sætter væv på væggene og maler vægge og lofter. Og så går der også en og hjælper med at sætte køkken op. Der kommer en anden og hjælper mig med at male, og der kommer en VVS’er og en tømrer her torsdag. Så det går langsomt, men sikkert fremad, og vi har faktisk også lidt travlt, hvis vi skal nå at blive nogenlunde klar.

– Med den nye indretning får vi et fantastisk godt hus, forklarer han.

Moderne forhold

Bjarne Hartung Kirkegaard fortæller, at det bliver en stor opgradering af huset, og at det også vil give nogle helt nye muligheder:

– Huset er gammelt, og køkkenet var fra omkring 1960, så alt trængte til opdatering. Vi startede med at brække gulvene op, og der var nogen, der gerne ville købe dem, og så havde vi lidt ekstra at købe andre materialer for. Der er noget af loftet, vi ikke skal bruge til noget, så alle de indvendige vægge har været taget ud, der er sat ny afstivning op, og så har vi byttet lidt rundt på nogle rum. Og så har vi ellers bygget det hele op igen.

 
Indtil nu har det kun været
koldt vand i hanerne, men nu
er der selvfølgelig både koldt
og varmt vand og fjernvarme

 

– Der har også været svamp i en væg, så der har været en murer og kradse fuger ud og mure op igen, vi har isoleret hele huset og sat gips på alle væggene. Der er lagt gulvvarme i huset og så er der installeret et nyt toilet og brus.

– Indtil nu har det kun været koldt vand i hanerne, men nu er der selvfølgelig både koldt og varmt vand og fjernvarme. Det betyder, at vi kan bruge huset til mange flere ting. Hvis der for eksempel kommer nogle unge mennesker til Folkemødet, som ikke har noget imod at ligge på luftmadrasser på gulvet, så kan de bruge huset, og så skulle der selvfølgelig også være brus, så de kunne få et bad.

Desuden har de frivillige etableret en rampe, så man på ubesværet vis kan komme ind i huset med både barnevogne og kørestole, fortæller Bjarne Hartung Kirkegaard.

 
 


Missionshuse på Bornholm

Bjarne Hartung Kirkegaard fortæller, at der tidligere var et missionhus i alle 23 sogne på Bornholm, undtagen i Nylars hvor man har holdt møder hjemme hos folk.

Han tæller sig frem til, at der nu er syv missionshus tilbage på Bornholm.

I Allinge Tejn er der omkring 20-25 personer, der slutter op om Indre Mission.

 

 

Stor økonomisk opbakning

Han oplyser, at prisen for den omfattende renovering løber op i over en million kroner.

– Vi nærmer os faktisk 1,1 million i udgifter, og vi kan holde prisen nede, fordi folk har været meget flinke til at komme og give en hånd med. Vi har fået lov til at låne penge fra kredskassen, vi havde selv omkring 30.000 kr. i kassen, og der ud over har vi selv samlet omkring 150.000 kroner sammen blandt venner og Indre Mission her i Allinge -Tejn. Så der er flot opbakning, synes jeg.

I den kommende weekend begynder Bjarne Hartung Kirkegaard og de andre frivillige at lægge gulv. Helt færdige bliver de dog ikke, før indvielsen om kun ti dage, forklarer han:

– Der er blandt andet et gulv med nogle gamle Hasleklinker, som vi skal have lagt igen. Det er genbrug, men fliserne skal skæres til, og det gulv lægger vi først, når det igen bliver lidt varmere i vejret. Der er på nuværende tidspunkt også lagt fliser næsten hele vejen rundt om huset, det er nogle gamle fliser hjemme fra mig af, fra da jeg fik lagt en terrasse og lavet om. Der blev en del fliser i overskud, og de kom herop.

Flere aktiviteter i den kommende tid

Bjarne Hartung Kirkegaard har mange gode idéer til, hvad der skal ske i huset.

– Vi vil gerne udvide og have en masse nye aktiviteter ind i huset, som der ikke har været tidligere, og vi har en del planer for det nye år. Men først starter vi op lørdag den 7. december, hvor der er et helt program for formiddagen, blandt andet åbner genbrugsbutikken klokken 10. Klokken 11.30 er der Messy Church ved Morten Munk Nørgaard.

– Og søndag den 8. december indvier vi de nye rammer her i huset. Vi hænger trækorset op igen, og på den måde markerer vi, at missionshuset er åbent igen, slutter Bjarne Hartung Kirkegaard.

 
 

Missionshuse på landsplan

Danmarks missionshuse blev bygget som et led i de internationale vækkelser i forskellige protestantiske kirker i 1800-tallet.

I Norge byggede man bedehuse, i Sverige missionshuse og i England ”chapels”, hvor mennesker mødtes om vækkelsesforkyndelse og mission.

I 1870 blev den første sal taget i brug i Odense til Indre Mission. Året efter fik man i Randers en sal, der regnes for det første danske missionshus, fordi det blev indviet og var flottere udsmykket.

Fra 1870’erne og frem byggede Indre Mission omkring 950 missionshuse over hele landet. De blev bygget på lokalt initiativ og blev i reglen tilskødet landsbevægelsen, når de var betalt.

Foruden Indre Mission byggede også Luthersk Missionsforening, Evangelisk Luthersk Missionsforening og Det Danske Missionsforbund missionshuse.

Ifølge Indre Missions Tidende blev det første missionshus herhjemme solgt i 1954. Siden da er salget accelereret.

Fra 1954 til 1966 blev der solgt omkring 50 missionshuse, og salget tog fart i årene derefter.

I 2004 toppede det med salg af 24 missionshuse på blot et enkelt år.

I 2005 blev der solgt 16 missionshuse.

I løbet af de sidste 25 år er antallet af missionshuse faldet drastisk, og udviklingen ventes først at stoppe, når man er nede på omkring 200.

På ti år er en tredjedel af Indre Missions missionshuse i Danmark forsvundet, og ifølge DR har tidsskriftet Indre Missions Tidende mistet 1.700 abonnenter de seneste syv år.

De gamle danske missionshuse er ofte forsynet med bibelske navne, som for eksempel Tabor, Bethania, Emmaus, Betel, Siloam, Carmel og Bethesda.

Kilde: Lektor, ph.d. Kurt E. Larsen: ”Missionshusene – om baggrunden for deres opførelse”, Kirkehistoriske Samlinger 2005, Kristeligt dagblad og Indre Missions Tidende.