Bornholmsk delegation nyder stor opmærksomhed på offshore-messe

| ABONNENT | 28. NOV 2019 • 15:36
Af:
jakob nørmark i bellacentret
| ABONNENT
28. NOV 2019 • 15:36
C3-C25 er koden, som jeg søger efter, da jeg træder ind i en af messehallerne. I denne uge har offshore-branchen lagt beslag på Bella Centret til konferencer WindEurope Offshore 2019, og Rønne Havn og Offshore Center Bornholm råder over en af de 430 stande – nummer C25 i blok C3.

Det er svært at få et overblik, når man går rundt i de endeløse rækker af pavilloner udsmykket med bannere, skærme med demonstrationsvideoer og prøver på udstyr. I en branche, hvor produkterne fylder kolossalt meget, er det dog begrænset, hvor meget vindmølleudstyr det er muligt at proppe ind i et messecenter. Så ud over sikkerhedsdragter, virtual reality-briller og mindre - i det store perspektiv - enkeltdele til kraner er det foldere og smukke luftfotos af havvindmølleparker og havne i Asturien, Flandern og Vestjylland, som virksomhederne og interessegrupperne bruger til at gøre opmærksom på sig selv. Det er let at fare vild i mylderet af hollandske, spanske, franske og jyske forretningsfolk.

Efter et par ture rundt i ring lykkes det mig at finde den bornholmske stand, der er en del af den ”Pavilion of Denmark”. Offshore Center Bornholms bestyrelsesformand, Jens Hjul-Nielsen, står med Bornholms Tidende og er i gang med at vise mandagsavisen til et par gæster i standen. ”Bornholm kan blive Danmarks Energicentrum” står der på forsiden, og han slår også op i avisen, hvor overskriften hedder ”Bornholm kan få landets største havvindmøllepark”.

Mange af partnerne til de bornholmske virksomheder har været forbi standen for at gratulere med både havneudvidelsen og den anerkendelse, som Ørsteds forslag fører med sig.

– At Ørsted for to dage siden lancerede sin idé, er bare fantastisk – ikke bare fordi vi skulle herover, men fordi det er en super idé, siger Lone Reppien Thomsen, der er koordinator for netværksgruppen Offshore Center Bornholm.

 
Det har været en intern joke, men
nu er der pludselig nogen, der
har sat sig ned og kigget på det

 

– I et par år har vi sagt: ”hvorfor en kunstig ø i Nordsøen, når vi nu har en klippefast ø i Østersøen”. Det har været en intern joke, men nu er der pludselig nogen, der har sat sig ned og kigget på det, forklarer hun.

Offshore Center Bornholms delegation i Bella Centret består af 12 personer, og kun tre-fire af dem er at finde på standen, mens Lone Reppien Thomsen sætter sig ned for at snakke med Bornholms Tidende.

– Vores medlemmer er ude at få ny inspiration og sælge sig selv. Det tager tid at opbygge et netværk. Du går ikke bare ind på en stand og ud med en kontrakt. Det er et arbejde, der foregår over år, siger hun.

– Vi har en dronevirksomhed med i vores netværk, og de kigger på, hvordan droner bruges i offshore. Vi har også mange gode håndværkere i netværket, og vi går rundt og suger til os og prøver, om kan vi se noget nyt og få nogle idéer til dem, siger Lone Reppien Thomsen.

I lobbyen finder jeg havnedirektør Thomas Bendtsen og havnens bestyrelsesformand, Thomas Thors, der begge nyder den øgede interesse, som Ørsteds udmelding har medført.

– Strategisk var det et rigtig godt tidspunkt. Det er rigtig skægt at være en del af denne rejse. Vi er gået fra, at alle kiggede på os og spurgte, hvad Bornholm ville her, til nu, hvor der er stor interesse omkring os, siger Thomas Bendtsen.

– Nu ser vi altså, at det er lykkedes at vende Bornholms geografiske placering fra en ulempe til en fordel. Der kommer nogen udefra og siger det. Det er ikke bare er os selv, der prøver at kommunikere det. At vi kan se på forsiden af Politiken og andre steder, at det er noget, der batter, og at eksperterne siger, at det er meget realisabelt, gør, at vi ikke kan være andet end rigtig godt tilfredse, supplerer Thomas Thors.

Røgede sild i begyndelsen

Det bornholmske offshore-netværk har eksisteret i fem år, og med årene har de mere etablerede aktører i havvindmølleindustrien fået øjnene op for Bornholm.

– Da vi begyndte at komme på messer, smilede folk og spurgte, om vi havde røget sild med. Det gør de ikke længere. Branchen ved, hvem vi er.

Siden de seneste messer er Rønne Havn blevet færdig med havneudvidelsen, og både Lone Reppien Thomsen og havnens to Thomas’er, direktør Thomas Bendtsen og bestyrelsesformand Thomas Thors, har på messen mødt anerkendelse for den nye kajanlægs mål og evner.

– Jeg er blevet bekræftet i, at de bestyrelsesbeslutninger, vi har truffet sammen med direktionen, har været rigtige. Og at de faciliteter, som Rønne Havn kan stille til rådighed, er unikke. Vi kan noget, som mange andre ikke kan, siger Thomas Thors og nævner bassinets dybde, materialevalget og bæreevnen som eksempler på kvaliteter, der møder ros.

– Det har været en fornøjelse at kunne fortælle, hvordan havnen er bygget, om kajernes bæreevne osv. Folk står og giver thumbs up, for det er ikke så ligetil at finde en havn, der egner sig så fantastisk til alt det, som offshore har brug for, siger Lone Reppien Thomsen.

 
 

Fakta

Offshore Center Bornholm

Disse virksomheder er medlemmer af netværksgruppen Offshore Center Bornholm:

Rønne Havn
Sydhavnens Motorværksted
Rønne Revision
BHS Logistics
Technidrone
Bornfrost
Bofa
Fl. Svendsen VVS
Knudsker El
KH Maskinværksted
Brødrene Anker Hasle
Bornholms Elektromotor
Bornholms Lufthavn
Steenbergs Tegnestue
JF Data Service
Brdr. Madsen Motor

 

 

 

Syv

Overalt i standen går tallet syv igen, og mange i den bornholmske delegation bærer en pin med syvtallet på jakken. Syvtallet bruges som et symbol på nærhed, som netværket lægger stor vægt i promoveringen af de bornholmske muligheder.

– Syv minutter efter du er landet i lufthavnen, kan du være nede på et skib. Inden for syv minutter kan du også nå et hospital og de fleste af vores medlemmer. Det betyder meget i en branche, hvor hvert minut et minut koster en masse penge.

I slutningen af 2020

Den store prøve venter forude. I slutningen af 2020 bliver Rønne Havn involveret i arbejdet med havvindmølleparken på Kriegers Flak, der bygges af Vattenfall og skal bestå af 72 møller fra Siemens Gamesa, der er Rønne Havns store samarbejdspartner. Sådan et kæmpeprojekt involverer en myriade af underleverandører og underleverandører til underleverandører, og på messerne kan alle disse virksomheder se hinanden an og opbygge relationer.

– Vi har haft nogle mindre offshore-aktiviteter, men det bliver den første store opgave, og derfor er vi meget, meget hooked på, at det skal gå godt. Vi er i kontakt med andre netværk i Danmark for at høre, hvordan de håndterede det og komme i mål så godt som muligt, siger Lone Reppien Thomsen.

– Vi er selvfølgelig i dialog med de andre virksomheder, der er med i processen, for at finde ud af, hvad der er vigtigt for dem, og hvad vi kan tilbyde. Vi vil gerne være samarbejdspartnere og finde ud af, hvilke udfordringer de har, så vi kan komme på forkant, siger Lone Reppien Thomsen om forberedelserne af Kriegers Flak-anlægsprojektet.

 
Der er lige nu mange ting,
der viser, at man både politisk
og i erhvervslivet har forstået,
at det skal løses sammen

 

I det bornholmske netværk kigger medlemmerne både frem mod mulighederne på Kriegers Flak og de store opgaver, der er i vente i de kommende årtier, hvis havvindmøller får den centrale betydning, som alle i Bella Centret håber på.

Lone Reppien Thomsen glæder sig over, hvor meget opmærksomhed den grønne omstilling har fået i 2019. Hun finder optimisme i de 13 klimapartnerskaber, som den nye regering har taget initiativ til at etablere for forskellige sektorer.

– Der er lige nu mange ting, der viser, at man både politisk og i erhvervslivet har forstået, at det skal løses sammen, siger hun og vurderer, at det derfor var fornuftigt, at Bornholm forstod at positionere sig på et forholdsvist tidligt tidspunkt.

– Der var nogle virksomheder tilbage i 2014, der var meget fremadsynede og etablerede det her netværk. Det var godt set, at der ville komme nogle markedsmuligheder i Østersøen, som man ikke måtte lade passere, siger Lone Reppien Thomsen.

Den tre dage lange messe afsluttes i dag.