Nu bliver alle bananer i Netto økologiske

| 27. NOV 2019 • 14:03
Af:
redaktionen

27. NOV 2019 • 14:03
Næste år vil Salling Group udelukkende sælge økologiske bananer i sine butikker og dermed ikke længere tilbyde konventionelle alternativer.

Det sker som følge af Salling Groups udfasning af det omstridte sprøjtemiddel chlorpyrifos, der blandt andet mistænkes for at skade udviklingen hos fostre og børn.

Dermed kommer det bornholmske Netto-butikker næste år kun til at sælge økobananer. Det samme bliver tilfældet i Salling Groups Føtex- og Bilka-butikker. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Også Kvickly og Fakta vil fra næste år kun sælge økologiske bananer, oplyser Coop ifølge Ritzau.

– Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes. Producenterne kan på nuværende tidspunkt ikke garantere os, at deres konventionelle bananer ikke kan indeholde rester af stoffet. Den forsikring kan vi derimod få med økologiske bananer, som vi derfor udelukkende vil tilbyde kunderne fra begyndelsen af det nye år, siger Group Vice President for Public Affairs, Communication & CSR i Salling Group, Annette Juhler Kjær.

 
 

Chlorpyrifos

Salling Group har i august 2019 fastsat et forbud og en udfasning af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl, oplyser kæden.

Det gjorde man, da Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet – EFSA – offentliggjorde nye risikovurderinger af pesticiderne.

"Risikovurderingerne påpeger, at der er mistanke om, at de kan skade arveanlæggene og skade hjernens udvikling hos fostre.Chlorpyrifos er ikke tilladt i Danmark, men er godkendt og bruges i visse dele af verden. Rester af stofferne kan findes i importeret frugt og grønt Chlorpyrifos er et sprøjtemiddel, der blokerer signalerne i insekters nervesystem, fortæller Salling Group og henviser til oplysninger fra Fødevarestyrelsen.