Landbrug og fuglekiggere går sammen: Vibebestand i frit fald

| ABONNENT | 24. NOV 2019 • 15:55
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
24. NOV 2019 • 15:55
Tre millioner fugle er ifølge Miljøministeriet forsvundet fra den danske natur siden 1980.  Især antallet af agerlandsfugle er i frit fald, og her er viben den hårdest ramte.

Det fortalte næstformand i Dansk Ornitologisk Forening, Henrik Wejdling, da han mandag i denne uge holdt oplæg for fuglekiggere og landmænd på Bornholms Landbrug & Fødevarer i Aakirkeby.

– Bestandsudviklingen viser et stort fald blandt viber på marker. Hvis 1975 er indeks 100 (altså det år, der måles fra, red.), så er vi nede på 25 nu, sagde Wejdling og tilføjede, at tallet formentlig er endnu højere. Måske er fire ud af fem viber forsvundet fra den danske natur over en periode på 40 år.

Jo vådere, jo bedre

En stor del af årsagen til det drastiske fald skal findes i planteavlernes dræning og den intensive dyrkning af jorden, og Wejdling glædede sig derfor over, at en tredjedel af de 25 fremmødte var fra landbruget.

– DOF har de sidste år oplevet et gennembrud, for landbruget er faktisk gået sammen med os om at styrke viben, sagde han.

Landbrugsforeningen og Seges, som er landbrugets videns- og innovationshus, er således gået sammen med DOF om at udarbejde informationsmateriale der under overskriften ”Jo vådere, jo bedre” styrker landmændenes viden om vibens livsbetingelser.

 


 

Dyrt at køre uden om

Fakta er, at viber yngler bedst i marker med lav bevoksning og adgang til enge og vådområder.

Den lever af insekter og orm, og da der er mere end ti gange så mange orm i økologisk jord, holder viben af økologer, ligesom risikoen for at blive kørt ned af store landbrugsmaskiner reduceres markant, hvis landbruget tromler umiddelbart efter såning.

Wejdlings opfordring til at begrænse dræningen blev dog mødt med en vis skepsis af blandt andet BLF-næstformand Frederik Tholstrup, der var vært ved mødet.

– De fleste landmænd har gæld, der skal betales, og der sidder altid nogen i banken og holder øje med, hvad vi laver. Der skal leveres afkast og det er dyrt at køre uden om et vandhul, sagde han.

Opblødning

Landmændene tog imidlertid positivt imod Kåre Kristiansens opfordring til at gå på en fælles marktur til foråret.

– Vis os jeres vibepletter, sagde formanden for DOF Bornholm, der omtalte faldet i antallet af viber som et tab for den danske artsrigdom:

– De mangler i landskabet.

Landmændene kvitterede med forslag om målrettet landbrugsstøtte og kompensation for tabt indtjening, men Frederik Tholstrup blødte lidt op i sin afsluttende bemærkninger:

– Det ville nok ikke kunne ses så meget på økonomien hvis vi skulle tage lidt hensyn til viben.