Foto: Berit Hvassum

Tyge Axel Holm flytter ind hos Bornglas

Den ene havde nogle værkstedsfaciliteter, som ikke blev brugt ret meget. Den anden manglede plads og havde behov for nogle nye maskiner. Nu er de to ting gået op i en højere enhed i form af et nyt samarbejde på værkstedet hos virksomheden Bornglas i Nyker.

Møbelarkitekt og kunsthåndværker Tyge Axel Holm er flyttet ind på værkstedet, som ligger i Nyker Hovedgade, men som ligger tilbagetrukket fra gaden, så man skal hen over den gamle brugs’ parkeringsplads for at finde vej til værkstedet.

De nye partnere markerer samarbejdet med et fælles loppemarked i den kommende weekend.

”Du kan bare flytte ind”

– Jeg har haft min virksomhed i 15 år og har haft Tyge som kunde, når han har skullet bruge glas til montrer og skabe. En dag, Tyge kom ind på værkstedet, udbrød han: ”Her sker jo intet”. Jeg sagde til ham: ”Du kan da bare flytte ind”, fortæller Bornglas-ejer Erik Deichmann om det, der endte i et samarbejde.

Udviklingen i Bornglas’ forretning har været, at der ikke længere produceres så meget på værkstedet, men at det meste af arbejdsdagen bruges ude hos kunderne. I dag købes meget færdigt hjem, og der er mere tale om monteringsarbejde. Det gælder for eksempel termoruder, som virksomheden tidligere selv fremstillede. Bornglas er desuden i dag mere en byggevirksomhed end en glarmester, hvor det tidligere var omvendt.

Virksomheden er heller ikke så stor, som den har været. Erik Deichmann har i dag tre medarbejdere.

40 år i 2020

Tyge Axel Holm, der næste år har 40 års jubilæum, har i mange år haft sit værksted i Østergade i Rønne.

Efter etableringen af en butik i Gudhjem i 2015 og nogle store opgaver, har Tyge Axel Holm oplevet at få ekstra travlt, og han har i perioder haft en eller to ansatte. Det har imidlertid været lidt svært med logistikken på det gamle værksted, og der opstod behov for nye maskiner for at kunne følge med efterspørgslen.

– Men jeg er så gammel, at jeg også er nødt til at tænke på, at maskiner er dyre, siger 66-årige Tyge Axel Holm.

Det er så heller ikke nødvendigt at investere, for de nødvendige maskiner står hos Bornglas, og dem har møbelarkitekten nu adgang til takket være en lejeaftale.

Kan ikke være bedre

– Det kunne ikke være bedre. Det er en god idé med et samarbejde i stedet for, at Bornglas måske skulle til at flytte og komme til at stå med ejendom, som kunne være svær at komme af med, siger Tyge Axel Holm.

Møbelarkitekten håber, at de nye faciliteter kommer til at betyde, at han får mere tid til at designe, hvor de seneste par år stort set er gået med at producere til butikken – skærebrætter, bakker, fuglekuglehuse og meget andet.

 

 

Åbent værksted

Bornglas og Tyge Axel Holm holder lørdag kl. 10-15 og søndag kl. 10-13 åbent værksted og et fælles loppemarked.

Formålet er at få ryddet op, så der bliver mere plads at udfolde sig på.

Bornglas sælger blandt andet diverse byggematerialer, gulvrester, indvendige døre, håndmaskiner og værktøj, man ikke længere har brug for.

Tyge Axel Holm sælger blandt andet prototyper, frasorterede møbler og produkter, brugte møbler og antikviteter.