Ulykkelig katteejer: Simon har været væk i en måned

| ABONNENT | 21. NOV 2019 • 16:49
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
21. NOV 2019 • 16:49
– Det, der piner mig, er, at jeg føler, katten er lidt uskyldig i det her. Den har gjort, hvad der er dens natur, mener katteejer Merete Høst om katten Simon, som har været en del af familien Høst i ti år.

Men nu er katten væk og har været det i over en måned.

Merete Høst fortæller, at hun kom hjem fra arbejde en lørdag i oktober og opdagede, at Simon ingen steder var at finde.

Det viser sig, at Merete Høst nabo har indfanget katten i en fælde og er kørt til politiet i Rønne med den.

Ifølge Merete Høst får hun at vide af politiet, at hendes nabo har henvendt sig med katten og af politiet selv blev sendt videre til Hoglebjerg Hunde- og Kattepension.

Men da hun efterfølgende kontakter Hoglebjerg, har de hverken fået indleveret en kat eller fået henvendelse om den.

Bornholms Politi bekræfter, at naboen henvendte sig med katten, men da man på det tidspunkt ikke har en bil, der kan køre til Hoglebjerg med katten, beder politiet naboen selv aflevere katten.

– Han siger, at det vil han godt, men katten stikker af fra ham ved Hoglebjerg, oplyser Morten Toborg, Bornholms Politi.

Hoglebjerg ligger mellem Nyker, Hasle og Klemensker – omkring 30 km fra kattens hjem i Svaneke.

Siden har Merete Høst ad flere omgange selv ledt efter katten i området, efterlyst den på Facebook, sat opslag op i området og delt flyers ud om Simon, men foreløbig er katten ikke fundet.

Årelang konflikt

At katten blev indfanget, var kulminationen på en årelang konflikt mellem de to naboer om katten.

Merete Høsts nabo mener ikke, at hun har gjort nok for at holde katten fra hans biler. Omvendt mener Merete Høst, at det er umuligt at spærre en kat inde og forhindre den i at gå bestemte steder.

Striden har bragt de to naboer i Svaneke så meget på kant med hinanden, at de ikke er på talefod, og de har begge i læserbreve i avisen angrebet den anden part for at være urimelig.

Merete Høst er dybt ulykkelig over Simons forsvinden.

– Det er den dårligst tænkelig udgang på situationen, og katten er jo helt uskyldig, mener hun.

 
 


Hjælp med at finde Simon

Simon er en ti år gammel hankat, kastreret, kælen og har som kendetegn et hak i højre øre og en hvid trekant foran. Øretatovering FGW062. Simon er en huskat og vant til at blive fodret.

I Facebookgruppen ”De stjålne katte” kan man se flere billeder af katten.

Katten har været væk siden 19. oktober, og Merete Høst har søgt efter katten ved Hoglebjerg, men beder folk holde udkig efter ham over hele øen, da han måske søger hjem.

Hvis man ser en kat, man tror er blevet væk, foreslår Merete Høst, at man tager et billede af den og lægger på Facebook i gruppen Efterlysning Og Fremlysning Af Dyr På Bornholm eller ringer til Dyrenes Beskyttelse på 1812.

Merete Høst udlover en dusør på 2.000 kroner og kan kontaktes på 51294433.

Tidligere på året oplevede flere rønneboere, at deres katte blev indfanget af en privatperson og derefter sat ud i Almindingen.

Politiet opfordrede i den forbindelse til at aflevere indfangede katte til politiet i stedet for at køre dem væk. En af disse katte blev fundet igen efter næsten seks uger i skoven.

 

 

Politiet burde have taget mod

Hun mener, at politiet burde have håndteret situationen anderledes og dermed undgået, at familiens kat gennem ti år nu er sporløst forsvundet.

– Problemet er, at man på politistationen tilsyneladende ikke har klare retningslinjer for, hvad der skal ske, når der kommer en med en kat. De burde have taget imod katten. Den er øretatoveret, så man kan se, hvem ejer er. De burde have ringet, og så kunne de have givet en bøde, hvis vi har overtrådt nogen lov, men i stedet sendte de min nabo til Hoglebjerg med katten, siger Merete Høst.

Indskærper procedure

– Set i bakspejlet skulle vi have taget mod katten. Det var en pragmatisk løsning at bede naboen selv aflevere katten. Det skete på grund af knappe ressourcer, og det er en løsning, man øjensynlig har brugt før, oplyser Morten Toborg, Bornholms Politi.

Han oplyser, at man efterfølgende har set på proceduren i den slags sager.

– Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, at vi ikke tog mod katten. Vi har indskærpet, at vi skal tage mod en indleveret kat og selv aflevere den på Hoglebjerg.

Ikke sigtet

Merete Høst medgiver, at man som katteejer skal respektere folks biler og forsøge at holde sin kat væk, men selvom hun dermed anerkender naboens største kritikpunkt, så anmeldte hun sin nabo for tyveri og dyremishandling.

– Det gjorde jeg, fordi der i en lov om mark- og vejfred står, at man skal give ejer besked inden for 24 timer, hvis man har indfanget et dyr, samt at man er pligtig til at passe på det indfangede dyr.

Morten Toborg, Bornholms Politi, oplyser, at politiet tog mod anmeldelsen og har behandlet den, men at man ikke har rejst nogen sag mod naboen, fordi han har lov til at indfange katten, når den er på hans grund. Derfor er der ikke tale om tyveri. Dernæst kan man heller ikke fastslå, at han med vilje har skadet katten ved at slippe den fri, vurderer politiet.

– Han forsøger at aflevere katten til politiet, og vi beder ham køre den til Hoglebjerg, hvor katten stikker af fra ham. Det må vi tro på, og vi kan ikke bevise, at han har lukket den ud med vilje.

Svært dilemma

Morten Toborg oplyser, at katteejere ifølge lovgivningen har pligt til at holde katte på egen grund, og at naboer ellers har lov til at indfange og aflevere katten.

Merete Høst erkender, at det er et svært dilemma – for rigtig mange har kat og har samme problemer med at holde dem på egen grund.

Hun ønsker, at de to naboer fra start kunne have løst tingene på en mere konstruktiv måde.

– Jeg kan ikke holde min kat inde, men hvad kan man så gøre for at undgå, at katten kommer op på naboernes biler, siger Merete Høst, der heller ikke tror, at naboens problem nu er løst, for der er jo mange andre katte i kvarteret.

 
Uvisheden nager, når man
ikke ved, hvad der er sket
med ens kæledyr

 

Skal du selv have kat igen, hvis Simon ikke bliver fundet?

– Vi har haft kat i ti år, men nej, det tror jeg ikke, siger Merete Høst og får tårer i øjnene.

– Lige nu ville jeg bare gerne vide, hvor Simon er blevet sluppet løs, og få vished om, hvad der er sket. At han ikke er i nød, for uvisheden nager, når man ikke ved, hvad der er sket med ens kæledyr, siger Merete Høst.

Naboen ønsker ikke yderligere omtale af sagen, men skriver i en mail til avisen:

– Hvis sagen skulle have udviklet sig anderledes, skulle kattens ejere have erkendt deres ansvar og være gået i dialog om at løse problemet frem for at benægte.

– Desværre er katten Simon ikke fundet endnu, men det håber vi den bliver, siger Morten Toborg, Bornholms Politi.

 


 

Politiet: Dialog er bedst


 

Resultatet af striden i Svaneke er en ulykkelig kæledyrs-ejer og et dårligt naboskab. Men hvad må man overhovedet, når man holder kat? Og hvad må naboer gøre, hvis de er utilfredse med, at andres katte færdes på deres private grund?

Morten Toborg, Bornholms Politi, opfordrer til, at naboer i den slags situationer bør snakke sammen og løse problemerne ad den vej.

Ifølge loven (Bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred) er man som katteejer forpligtet til at holde katten på egen matrikel.

Går andres katte ind på ens grund, må man gerne prøve at jage katten væk. Og man må også indfange katten.

Men gør man det, er man forpligtet til at fodre og passe katten ordentligt og inden for 24 timer at levere den tilbage til ejeren. Hvis man ikke ved, hvem ejeren er, så skal man i stedet aflevere en indfanget kat til politiet.

Det er ikke lovligt at indfange en kat og udsætte den et andet sted.

Dyrenes Beskyttelse har udgivet en pjece ”Hvis katten ikke er din”, der blandt andet har gode råd til, hvordan man klarer problemet med, at andres katte kommer ind på ens grund. I forhold til, at andres katte sætter sig på bilen, foreslåes her, at man eksempelvis kan snakke med kattens ejer om at være med til at finansiere et dækken til bilen.