Ny lokalplan bekymrer beboere: Træk forslaget tilbage

| ABONNENT | 20. NOV 2019 • 12:43
Af:
redaktionen
| ABONNENT
20. NOV 2019 • 12:43
En verserende sag om et ulovligt sommerhusbyggeri i Boderne udmunder nu som ventet i et forslag til vedtagelse af en ny lokalplan for det lille sommerhusområde sydøst for Boderne Havn.

Lokalplanen, der anbefaler, at det nuværende sommerhusaftaleområde ændrer status til sommerhusområde, fremlægges for politikerne på økonomiudvalgsmødet i dag, onsdag.

Frygter ny lokalplan

Dermed dropper kommunen den oprindelige plan om at bevare området i landzone, og det bekymrer de naboer, der for nylig har fået medhold i Planklagenævnet i forhold til det sommerhus, der for fem år siden blev udvidet til et bebygget areal på 91 m2 og en højde på 5,80 m over det oprindelige fundament.

– Begge dele er i strid med de gældende deklarationer i området, og vi frygter at den nye lokalpan vil omgøre Planklagenævnets afgørelse med tilbagevirkende kraft, siger Birger Jørgensen, der ligesom to andre naboer har klaget over byggeriet.

Det lugter langt væk

Planklagenævnet gav for to måneder siden klagerne ubetinget medhold, og det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere er gældende. Det faktum, at klagesagen ikke er nævnt med et ord i den sagsfremstilling, som politikerne skal tage stilling til i aften, bekymrer Birger Jørgensen.

– Vi gruer for, at udvalget slet ikke er vidende om sagens omfang. Jeg og de øvrige klagere bekymrer os om retssikkerheden i hele denne misère, og vi undrer os  over, hvorfor det pludselig skal fremskyndes på udvalgsmødet. Vi har kørt denne sag i fem år nu, så på godt dansk lugter det langt væk af, at der nu pludselig skal vedtages en forhastet lokalplan, siger Birger Jørgensen, der har haft sommerhus i Boderne i 20 år.

 
 

BRK om den nye lokalplan:

Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget besluttede den 23. maj 2018, at der skulle udarbejdes lokalplan for overførsel af et sommerhusaftaleområde i Boderne til sommerhusområde.

Formålet med lokalplanforslaget er at overføre sommerhusaftaleområdet til en zonestatus som sommerhusområde og fastlægge entydige bestemmelser for områdets administration, hvor områdets selvgroede karakter fastholdes.

Der skal samtidigt sendes et forslag til kommuneplantillæg i høring, da overførslen til sommerhusområdet er i strid med kommuneplanens hensigt om at overføre området til landzone.

Kilde: BRK

 

 

Svar fra centerchef kan tolkes

Han hæfter sig blandt andet ved en formulering i en mail, som han modtog fra centerchef Louise Lyng Bojesen i begyndelsen af måneden.

Her orienterer Bojesen om intentionerne bag den nye lokalplan og afslutter med følgende bemærkning:

“Forslaget har selvfølgelig betydning for den videre håndtering af byggeriet ved Boderne 38.“

Den formulering gør Birger Jørgensen urolig.

– Men tager du ikke sorgerne på forskud, Birger Jørgensen? Der er ikke truffet nogen afgørelse vedrørende det ulovlige byggeri endnu og i kommunens planafdeling siger de, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre?

– Jeg frygter, at den nye lokalplan vil blive brugt til at lovliggøre byggeriet, fastholder Birger Jørgensen.

Tag punktet af dagsordnen

Han opfordrer derfor kommunen til at udskyde behandlingen af lokalplanen, til der er truffet afgørelse om det ulovlige byggeri.

– Helt oprigtigt vil det klæde kommunen  at fjerne punktet fra dagsordnen. Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalgets medlemmer har i denne sagsfremstilling ikke en jordisk chance for at vide, hvad de stemmer om – og ej heller hvilke konsekvenser der følger, siger han.

 
 


Kortet

Efter en længerevarende borgerinddragelsesproces, som inkluderede borgermøde, møder med grundejerforeningen og dialog med flere grundejere, blev lokalplanområdet på ca. 16 ha afgrænset for at inkludere hovedparten af matriklerne i Bodernes sommerhusaftaleområde. På kortet ses lokalplanområdet (de to lysegule områder) i forhold til aftaleområdet (skraveringen).

Der udelades de matrikler, som ikke er sommerhusmatrikler, friarealer ejet af Bodernes grundejerforening, historisk forbundet til sommerhusklyngens opståen og inden for det af kommuneplanen planlagte område.

Der medtages heller ikke de matrikler, hvis administration er omfattet af en anden lovgivning, således at bebyggelse eller ændret anvendelse vil kræve en eller flere dispensationer fra myndigheder og således ikke vil kunne styres af lokalplanlægning. Kilde: BRK