HBO dropper Andersen Nexø – men projektet lever

| 20. NOV 2019 • 13:54
Af:
redaktionen

20. NOV 2019 • 13:54
I januar så det lovende ud. Det Danske Filminstitut besluttede at støtte betalings-tv-kanalen HBO Nordics tv-serie ”Erobreren” med 12 millioner kroner fra Public Service Puljen.

Men i går blev tæppet trukket væk under filmatiseringen af den bornholmske forfatter Martin Andersen Nexøs nok mest kendte og beundrede værk, ”Pelle Erobreren”.

Pengene blev da også tildelt under den forudsætning, at den samlede finansiering af serien ville falde på plads – og det er åbenbart glippet, eftersom streamingtjenesten altså nu har meddelt, at der alligevel ikke bliver produceret en tv-serie baseret på romanen.

Ifølge Ritzau skriver HBO Nordic i en pressemeddelelse blandt andet:

”Det er virkelig trist for alle involverede, at ”Erobreren” ikke nåede hele vejen til produktion hos HBO Nordic”.

Årsagen til at projektet, som skulle være lavet sammen med SAM Productions, nu er droppet, er ifølge HBO Nordic, at det ikke har været muligt at ”få alle ender til at mødes inden for budgetrammen”.

Filminstituttet har ellers også tidligere støttet projektet, første gang i 2017, hvor Public Service Puljen tildelte 657.438 kroner til seriens udvikling og igen i 2018, da serien modtog yderligere 850.000 udviklingskroner fra puljen.

Onsdag er udmeldingen fra SAM Productions dog, at den nye dramatisering af Pelle Erobreren ikke er lagt i graven.

Selvom HBO har valgt at trække sig fra produktionen, er projektet ikke lagt dødt.

– Det er vores projekt, det er SAM Productions, der ejer det, og nu skal vi finde ud af, hvad vi så gør, siger selskabets adm. direktør, Meta Louise Foldager Sørensen, ifølge Mediawatch.

Pelles kamp

Martin Andersen Nexø udgav ”Pelle Erobreren” i årene fra 1906 til 1910. Bøgerne følger drengen Pelles kamp for at bryde sin egen sociale arv.

Den første del af bøgerne blev filmatiseret i 1987 af Bille August, som fik en Oscar i kategorien ”Bedste ikke-engelsksprogede film” for resultatet.

Hvor Pelle i Bille Augusts film aldrig nåede at forlade Bornholm, var det planen, at tv-serien skulle følge ham til København, hvor han blev en fremtrædende person i etableringen af den danske fagbevægelse.