'Vi kan se, at det virker'

| ABONNENT | 19. NOV 2019 • 17:30
Af:
helene-hoem
| ABONNENT
19. NOV 2019 • 17:30
Normalt bliver der danset på onsdage og fredage på Svartingedal Skole, men mandag skulle alle i sving, for i sidste uge modtog skolen i Hasle både publikumsprisen og en fjerdeplads ved DM i skoleudvikling.

Det blev fejret med både dans og flødeboller til alle.

Svartingedal Skole har deltaget i den landsdækkende konkurrence med en dansevideo, hvor eleverne giver den gas i skolegården sammen med lærer Ahmed Shalaby – noget, alle skolens elever har gjort to gange om ugen i middagsfrikvarteret siden 2017.

I DM i skoleudvikling konkurreres der om at være bedst til at udvikle den danske folkeskole:

”Juryen er som mange andre blevet smittet af den bornholmsk-ægyptiske danseglæde. Det er enkelt, ligetil og oplagt, at det har en god virkning af danse sammen. (...) Det giver ikke bare glæde og begejstring. Det er også inklusion. Det er med til at udvikle børnenes kreativitet og styrker fællesskabet på skolen. Det er et meget enkelt projekt, men når man gør det så gennemført, som på Svartingedal Skole, må det hædres”, skriver juryen i deres begrundelse.

Dronning Margrethe og Shalaby

Lærer Ahmed Shalaby, der oprindelig kommer fra Egypten, hvor han tidligere har arbejdet som danser og koreograf, er helt central i det faktum, at alle på skolen danser fast onsdag og fredag i 15 minutter i skolegården.

Da Dronning Margrethe i 2017 skulle aflægge besøg på Svartingedal skole, skulle skoleleder Helle Krakau Holm stille med et program.

Til lejligheden skabte Shalaby et overflødighedshorn af en koreografi, som hele skolen skulle danse, og siden begyndte man på at danse to gange om ugen. Noget, som ikke bare elever og personale på Svartingedal, men nu også publikum i DM i skoleudvikling har tabt deres hjerter til. Svartingedal vandt nemlig også Publikumsprisen, som går til det projekt, der har lavet det mest virale opslag på Facebook.

Dansen er et hit

Opslaget om, hvordan der danses i skolegården i Hasle, havde mange flere interaktioner og opslag på nettet end nogen anden deltager i DM i skoleudvikling.

Tallet lå eksempelvis mere end tredive gange højere end den nærmeste rivals i konkurrencen om Publikumsprisen.

– Det er en rigtig god måde at inkludere børnene. Dans giver frirum. For dansen kan noget helt særligt. Dansen kan være med til at sætte børnene fri, udtaler skoleleder Helle Krakau Holm i konkurrenceoplægget.

– Vi kan se, at det virker. Nogle af de mest generte børn, de danser i dag med, fordi de har fundet ud af, de godt kan. Det gælder også for børn, som måske går med nogle problemer. Dansen skaber et fællesskab for os. Og hvor nogle måske synes, at det var grænseoverskridende i begyndelsen, så har Ahmed formået at få alle med. Nu er det sådan, at hvis ikke man er med, så er det, fordi man er syg.

DM i skoleudvikling

Det gælder om at udvikle Danmarks Folkeskoler, og Svartingedals ledelse, Helle Krakau Holm og Jonas Torp Gundersen, samt lærer Ahmed Shalaby var fredag aften med til den store afsløring og prisfest, der blev holdt i Nyborg.

Konkurrencen er lavet for at give de udviklingsprojekter, der allerede er i gang ude på landets skoler fokus, og på den måde hylde initiativrige og idérige lærere og skolepersonale rundt om i landet. Forhåbentlig giver konkurrencen så megen synlighed, at andre skoler lader sig inspirere.

Med fjerdepladsen og publikumsprisen modtager Svartingedal 15.000 kroner. Måske ryger pengene ind i den opsparing, skolen netop har i gang, for at få en rutsjebane og et nyt underlag på udelegepladsen.