To kirker tilbage med manuel ringning: Her er en opfordring fra provsten

| ABONNENT | 17. NOV 2019 • 10:09
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
17. NOV 2019 • 10:09
Når Ruts Kirke i 2020 får automatisk klokkeringning, vil der kun være to kirker tilbage på Bornholm, hvor ringningen bliver foretaget manuelt af graveren. Det er Ibs Kirke og Bodils Kirke, oplyser provst Johannes Gregers Jensen.

Fra provstiet ser man gerne, at også de sidste kirker får opgaven automatiseret.

– Menighedsrådene tager beslutningen. Men der ligger en opfordring herfra til, at de får det gjort, siger Johannes Gregers Jensen, der dog gør opmærksom på, at der er forskellige hensyn at tage. Og det handler både om plusser og minusser ved en automatisering.

– Der er hensynet til arbejdsmiljøet, og så er der hensynet til bevaringen af klokkerne, hvor der nogle gange er eksperter, der siger, at klokkerne kan blive slidt af at blive automatiseret. Og så er der hensynet til graverens normering. Graveren er ansat til at ringe med klokkerne, så når opgaven bliver automatiseret, skal man ændre i graverens arbejdstimer. Endelig er der det sidste, æstetiske, hensyn. Nogle mener, at det lyder bedre, når der bliver ringet af en rigtig levende graver, opremser provsten.

Hvorfor anbefaler I fra provstiet en automatisering af opgaven?

– For at spare penge på gravertimerne. De penge synes jeg kan bruges på kirkeligt arbejde. Når man nu har en opgave, der kan automatiseres, synes jeg, at det er en god idé at gøre det, siger Johannes Gregers Jensen.